Τρόφιμα: Καθημερινά είδη διατροφής που πρέπει και δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο

Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το αν καθημερινά είδη διατροφής πρέπει ή δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο

Κάθε νοικοκυριό ακολoυθεί τους δικούς του κανόνες σχετικά με το που αποθηκεύει τα διάφορα διατροφικά είδη. Ο διάσημος σεφ Τζέιμς Μάρτιν αναζωπύρωσε τη συζήτηση μιλώντας για το καλύτερο μέρος αποθήκευσης των αυγών, αποκαλύπτοντας ότι «ποτέ» δεν θα τα έβαζε στο ψυγείο.

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση για το που να αποθηκεύσει κανείς τα τρόφιμα, επηρεάζεται από το αν το προϊόν είναι μαγειρεμένο ή ωμό. Ενώ ο βρετανικός οργανισμός για την ασφάλεια των αυγών δηλώνει ότι το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για τα αυγά, ο Martin δήλωσε στον Phillip Schofield και τη Holly Willoughby στο This Morning ότι «δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο» επειδή «είναι όλα πορώδη».

Αυγά

Αυτό σημαίνει πως τα αβγά απορροφούν όλες τις γεύσεις του ψυγείου λόγω της υφής του κελύφους. Ωστόσο, τα αυγά που διατηρούνται στο ψυγείο έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό,τι σε αντίθετη περίπτωση.

«Πιστεύεται ότι η συμπύκνωση στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αυγά πρέπει πάντα να διατηρούνται στο ψυγείο, ωστόσο, το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα αυγά σας καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους», δήλωσε ο chef.

Τα αυγά που προορίζονται να γίνουν μαγιονέζα είναι καλύτερο να παραμείνουν στο ψυγείο για να διατηρηθούν οι κρόκοι σφικτοί, ενώ τα αυγά ποσέ ή τα τηγανητά αυγά είναι καλύτερο να διατηρούνται στο ντουλάπι πριν από τη χρήση. «Ωστόσο, αν σκοπεύετε να φάτε το αυγό σας ομελέτα ή βραστό, μπορείτε είτε να το βάλετε στο ψυγείο είτε να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα βρασμένο αυγό με ψύξη θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με τη χρήση ενός αυγού χωρίς ψυγείο», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, μία σύμβουλή του είναι τα αβγά να μην αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου καθώς όπως ανοίγει η πόρτα τα αυγά κουνιούνται και στη συνέχεια, όταν σπάσετε το αυγό μπορεί να σπάσει πιο εύκολα.

 

Κρέατα, ψάρια και αποφάγια

Σχετικά με τα προϊόντα κρέατος, συμπεριλανβανομένων των ψαριών και του κοτόπουλου είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται στο ψυγείο τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα. Τα αποφάγια πρέπει επίσης να φυλάσσονται στο ψυγείο.

 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Παρά το γεγονός πως το τυρί όπως και αρκετά άλλα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση όταν βρίσκονται σε ζεστή θερμοκρασία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται το τυρί να αφαιρείται από το ψυγείο λίγο πριν την κατανάλωση του.

Ψωμί

Το ψωμί πρέπει να φυλάσσεται στο ντουλάπι. Η διατήρησή του στο ψυγείο δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να το στεγνώσει. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι όταν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως. Το ψωμί μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη και να αποψυχθεί ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Μαρμελάδες, σάλτσες και σάλτσες σαλάτας: (αφού ανοιχτούν)

Οι μαρμελάδες και οι σάλτσες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους. Σύμφωνα με διατροφολόγους, οι μαρμελάδες, τα αλείμματα φρούτων, το σιρόπι σφενδάμου, οι σάλτσες, όπως η σάλτσα ντομάτας, η σάλτσα σόγιας, το χρένο και η μουστάρδα, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο αφού το προϊόν έχει ανοιχτεί ή έχει χρησιμοποιηθεί εν μέρει.

ΦΡΟΥΤΑ

Μπανάνες
Οι μπανάνες ανήκουν στα φρούτα που πρέπει να παραμείνουν στο ντουλάπι. Όταν μία μπανάνα μπει στο ψυγείο η φλούδα γίνεται καφέ και με κηλίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπανάνες δεν είναι καθόλου κατάλληλες για ψυχρό περιβάλλον.

 

Μούρα και σταφύλια
Τα σταφύλια, τα μούρα και τα κεράσια διατηρούνται περισσότερο όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αν και δεν πρόκειται απαραίτητα να επηρεάσει αρνητικά τα φρούτα αν αποθηκευτούν εκτός ψυγείου, οι ειδικοί λένε ότι η ψύξη θα τα διατηρήσει πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ντομάτες
Οι ντομάτες διατηρούνται στο ράφι σε θερμοκρασία δωματίου στα παντοπωλεία, κι όμως πολλές οικογένειες επιλέγουν να τις διατηρούν στο ψυγείο στο σπίτι. Ενώ η διατήρηση των ντοματών στο ψυγείο παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, τους αφαιρεί επίσης την παραδοσιακή γεύση και υφή τους. Ως αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα συνιστάται να τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, ιδίως αν σκοπεύετε να τις καταναλώσετε μέσα σε δύο ημέρες από την αγορά τους.

Λαχανικά

Τα περισσότερα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όταν διατηρούνται σε ένα ψυγείο με ψιλοκομμένα λαχανικά ωστόσο δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί για να μην αλλοιωθούν.Τα φρούτα απελευθερώνουν πολύ περισσότερο ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο, το οποίο είναι παράγοντας ωρίμανσης και απελευθερώνεται από τα φυτά όταν τα φρούτα έχουν υποστεί ζημιά ή όταν το κλίμα είναι κατάλληλο.

Μαρούλι
Το μαρούλι απαιτεί υγρασία για να παραμείνει τραγανό και φρέσκο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο στο τμήμα με τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Είναι καλύτερο να διατηρείτε το μαρούλι σε δοχείο μέσα στο ψυγείο για μέγιστη φρεσκάδα. Το μαρούλι πρέπει να φυλάσσεται μακριά από φρούτα όπως αχλάδια, μήλα, ντομάτες ή αβοκάντο, καθώς το αέριο που απελευθερώνεται καθώς ωριμάζουν θα προκαλέσει την πρόωρη μάρανση του μαρουλιού.

Πατάτες
Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι πατάτες, οι οποίες δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συμβουλεύει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, περιγράφοντάς τες ως «το πιο σημαντικό τρόφιμο» που πρέπει να διατηρείται εκτός ψυγείου. Όταν αυτές αποθηκεύονται στο ψυγείο, το άμυλο της πατάτας μετατρέπεται σε ζάχαρη. Όταν ψήνονται ή τηγανίζονται, αυτά τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν το χημικό ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται επιβλαβές», αναφέρει.