Επαναστατική αγωγή εξπρές για τον καρκίνο – Μόλις 7 λεπτά

Αναμένεται να μειώσει τον χρόνο που περνούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο για τις χημειοθεραπείες

Εκατοντάδες καρκινοπαθείς στη Βρετανία θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα λάβουν θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου μέσω ένεσης, με τη διαδικασία να κρατά μόλις 7 λεπτά.

Μετά την έγκριση που έλαβε από τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), το NHS θα είναι το πρώτο σύστημα υγείας που θα παρέχει το φάρμακο κατά του καρκίνου μέσω ένεσης σε εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χρόνοι που απαιτούνται για τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής σε ορισμένους καρκινοπαθείς αναμένεται να μειωθούν έως και κατά τρία τέταρτα.

Η ατεζολιζουμάμπη που περιέχει η θεραπεία, χορηγείται συνήθως στους ασθενείς ενδοφλεβίως αλλά σε πολλούς από αυτούς θα χορηγείται πλέον μέσω της ένεσης. Το φάρμακο, γνωστό και ως Tecentriq, θεραπεύει διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης. Χορηγείται σε περίπου 3.600 ασθενείς στην Αγγλία κάθε χρόνο.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ατεζολιζουμάμπη παράλληλα με τη χημειοθεραπεία μπορεί να εξακολουθούν να λαμβάνουν το φάρμακο ενδοφλεβίως. Ωστόσο, αναμένεται ότι η πλειονότητα των καρκινοπαθών θα λαμβάνει πλέον το φάρμακο μέσω μιας επτάλεπτης ένεσης αντί για ενδοφλέβια, η οποία συνήθως διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα. Το φάρμακο λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, διευθυντής του NHS England για τον καρκίνο, δήλωσε ότι «η παγκόσμια πρωτιά στην εισαγωγή αυτής της θεραπείας σημαίνει ότι εκατοντάδες ασθενείς θα περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο, πράγμα που θα απελευθερώσει πολύτιμο χρόνο για το προσωπικό στις μονάδες χημειοθεραπείας του NHS».

«Η διατήρηση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο είναι ζωτικής σημασίας, οπότε η εισαγωγή ταχύτερων θεραπειών θα κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian