Νέο τεστ εντοπίζει μη ανιχνεύσιμους τύπους καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Πού οφείλεται η επιτυχία του συγκεκριμένου τεστ

Σημαντική επιτυχία για επιστήμονες καθώς δημιούργησαν τεστ που ανιχνεύει έναν τύπο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας από το αμερικανικό κέντρο καρκίνου Montefiore Einstein, το εν λόγω τεστ φαίνεται αποτελεσματικό στην ανίχνευση του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας (ADC), καθώς και των πρόδρομων βλαβών του που συχνά εξελίσσονται σε ADC.

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, αν και αποτελεί έως και το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δεν ανιχνεύεται συχνά στις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου. Παράλληλα, το εν λόγω αδενοκαρκίνωμα έχει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον πιο κοινό καρκίνο από πλακώδη κύτταρα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που δημιούργησαν το τεστ, εξετάζει τρεις τύπους των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιπτώσεων ADC. Η επιτυχία όμως του τεστ οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τα αποτελέσματα που λαμβάνει, καθώς η εξέταση των επιπέδων μεθυλίωσης, ενός μηχανισμού ρύθμισης των κυτταρικών λειτουργιών, δίνει τη δυνατότητα να ανιχνευθεί και το αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, ενώ περισσότερα είναι τα περιστατικά σε περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ