Quantcast

Πέντε καλοί λόγοι υγείας για να κοιμόμαστε γυμνοί – Υπάρχουν και 3 αρνητικά

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να μην αισθάνονται άνετα να κοιμηθούν γυμνοί ή να θεωρούν ότι είναι μια συνήθεια εντελώς ανθυγιεινή, οι ειδικοί, όμως, μάλλον έχουν άλλη άποψη

Όπως και με όλες τις αποφάσεις της ζωής, η επιλογή του να κοιμόμαστε γυμνοί ή όχι συνεπάγεται κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Φυσικά, ο καθένας γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε το σώμα του και τα επίπεδα άνεσής του, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά εσείς μπορείτε καλύτερα να αποφασίσετε πώς θα περάσετε τις ώρες ανάπαυσης. Για να κάνετε, όμως, την πιο σωστή επιλογή, καλό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη και τα αρνητικά του να κοιμάστε χωρίς πιζάμες.

Τα θετικά

Διατηρεί τους φυσιολογικούς ρυθμούς του ύπνου
Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κοιμάται γυμνό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όταν κοιμόμαστε γυμνοί βοηθάμε το σώμα να διατηρήσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς ύπνου, που περιλαμβάνουν και τους κιρκαδιανούς κύκλους, οι οποίοι είναι το κλειδί για έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
Δεδομένου ότι ο ύπνος χωρίς ρούχα μπορεί να βελτιώσει τόσο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας όσο και τις αισθητηριακές ενδείξεις, ενδεχομένως να παρατηρήσετε –όταν κοιμάστε γυμνοί- ότι βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου σας. Πράγματι, μελέτη του 2018 υποδεικνύει ότι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω του ύπνου χωρίς ρούχα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βελτιώνει την υγεία του κόλπου
Για τις γυναίκες που προτιμούν να κοιμούνται με τα εσώρουχά τους, οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση των πολύ στενών ή υγρών εσωρούχων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μυκητιάσεων. Αν, λοιπόν, ξυπνάτε συχνά ιδρωμένες, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να κοιμάστε χωρίς ή με πολύ πιο άνετα εσώρουχα.

Αυξάνει τη γονιμότητα των ανδρών
Ο ύπνος χωρίς εσώρουχα είναι σίγουρα ωφέλιμος και για τους άνδρες. Έχει υποδειχθεί ότι τα στενά εσώρουχα στους άνδρες συνδέονται με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Μελέτη του 2018 βρήκε ότι οι άνδρες που φορούσαν κυρίως μποξεράκια (ή άνετα εσώρουχα) είχαν 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 17% υψηλότερο συνολικά αριθμό από εκείνους που φορούσαν σλιπ ή άλλους τύπους εσωρούχων.

Μας κάνει να νιώθουμε αισθησιακά
Όπως τονίζει και η ειδικός στο σεξ και τις σχέσεις, Karina Karsten, «υπάρχουν και αρκετοί ερωτικοί λόγοι για να κοιμάται κάποιος γυμνός. Θα είστε πιο δεκτικοί στο άγγιγμα και πιο προετοιμασμένοι να βιώσετε την προσωπική ευχαρίστηση. Αφού φοράμε ρούχα στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, όταν κοιμόμαστε γυμνοί μπορούμε να έχουμε μια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας όπου μπορούμε να νιώσουμε ακριβώς το σώμα μας με έναν ευάλωτο και άμεσο τρόπο».

Τα αρνητικά

Αυξάνει τα βακτήρια στο κρεβάτι
Αν υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στον ύπνο χωρίς ρούχα, σίγουρα είναι το κομμάτι της υγιεινής. «Ο μέσος άνθρωπος αφήνει αέρια 15-25 φορές την ημέρα, πράγμα το οποίο συμβαίνει συχνά όταν κοιμόμαστε. Όταν, λοιπόν, συμβαίνει εκκρίνονται επίσης ίχνη κοπράνων στο εσώρουχο. Χωρίς αυτό (ή οποιοδήποτε ρούχο), η ύλη αυτή θα πάει κατευθείαν στα σεντόνια.

Αυξάνει τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης
Παρόλο που το σώμα θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα των βακτηρίων στο κρεβάτι, οι ειδικοί σημειώνουν, επίσης, ότι και το ίδιο το κρεβάτι ενδεχομένως να αποτελεί «φωλιά» για αλλεργιογόνα που μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα και το τρίχωμα των κατοικιδίων μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στο στρώμα και να πυροδοτήσουν μια αλλεργική αντίδραση. Αν, μάλιστα, έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, ο ύπνος χωρίς ρούχα σε τέτοιο περιβάλλον μπορεί να επιδεινώσει πολύ την ήδη δυσάρεστη κατάσταση.

Ενέχει τον κίνδυνο κρυολογήματος
Ίσως ο πιο προφανής λόγος για να μην κοιμόμαστε γυμνοί είναι ότι μπορεί η θερμοκρασία του σώματος να πέσει τόσο πολύ, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστώντας πιο εύκολο ένα κρυολόγημα. Παρόλο που δεν πρόκειται να αρρωστήσουμε αν απλώς κρυώσουμε λίγο, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι ιοί όπως ο ρινοϊός αντιγράφονται πιο γρήγορα στις χαμηλές θερμοκρασίες. «Αν, λοιπόν, κοιμάστε γυμνοί τον χειμώνα, σιγουρευτείτε ότι έχετε κάποιον να ακουμπάτε για να σας ζεσταίνει», υποδεικνύει η Δρ. Karsten.