Quantcast

Μανιτάκης: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ

Τι εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Μετά την πρωτοβουλία και απόφαση του αρχηγού του Σώματος της ΕΜΑΚ.

 

 

Όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η διαταγή που εκδόθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ίδιου του αρχηγού του Σώματος της ΕΜΑΚ, Στέφανου Κολοκούρη, είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας».

 

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει και τι όχι

 

Σχετικά με τον εμβολιασμό και τους χώρους εργασίας ο κ. Μανιτάκης τονίζει πως «Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί», για να εξηγήσει ότι «Εάν κάποιος προβάλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει» συνεχίζει.

 

Ο Αντώνης Μανιτάκης ξεκαθάρισε πως μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική. «Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης», σχολίασε.

 

 

Ειδικές συνθήκες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων

 

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία.

 

 

Πάντως, σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα και σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής, το προσωπικό της ΕΜΑΚ οφείλει να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορωνοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Όσοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν, θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβεστικής