Δραματική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού – Πληροφορίες ότι θα ανακοινωθούν πάνω από 400

Χθες τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα ήταν 269

Δραματική αύξηση σημειώνονται στα κρούσματα του κορωνοϊού στο τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

 

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει πάνω από 400 (!) νέες μολύνσεις.

Η τεράστια αύξηση στα κρούσματα πιθανολογείται ότι οφείλεται στα τεστ που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και δη ανάμεσα σε μετανάστες.

 

Τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ έκαναν εκατοντάδες rapid-test όλες τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

 

Χθες τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα ήταν 269, εκ των οποίων τα 197 βρέθηκαν στην Αττική.

 

Ο δείκτης Rt πάνω από το 1 στην Αττική –Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνώσεων
H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την 16η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα, από 281 στην προηγούμενη έκθεση.

 

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

 

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

 

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

 

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

 

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

 

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.