Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος που πωλούσε κεφαλή Κούρου για 500.000 ευρώ (Βίντεο)

Η ΚΕΦΑΛΗ ΚΟΥΡΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ξεσκέπασε μια ασύλληπτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με μια ανυπολόγιστης πολιτισμικής αξίας κεφαλή Κούρου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για μια κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, που την καθιστά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας.

Η κεφαλή Κούρου βρέθηκε στην κατοχή ενός Ελληνα, στην περιοχή της Νεμέας Κορίνθου. Ο δράστης, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς, είχε κρύψει την κεφαλή Κούρου ανάμεσα σε πέτρες, σε αγροτική οδό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο συλληφθείς αναζητούσε αγοραστές με σκοπό την πώληση του αρχαίου μνημείου έναντι (500.000) ευρώ.

Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και επιδείχτηκε στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Η κεφαλή Κούρου φωτογραφήθηκε από συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και θα παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ με τη μοναδικής αξίας κεφαλή Κούρου