Κ.Χατζηδάκης για ενεργειακά: «Δημιουργούν έναν συνασπισμό νομιμότητας και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο»

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως η Ελλάδα χτίζει συνασπισμό νομιμότητας με μοχλό τα ενεργειακά σχέδια.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να μετατραπεί η Νοτιανατολική Μεσόγειος σε ζώνη συνεργασίας των χωρών και υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας. «Δημιουργούν έναν συνασπισμό νομιμότητας και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρία είναι τα σημαντικά ενεργειακά projects. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται όχι μόνο η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό East Med στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, αλλά και η πρόοδος αναφορικά με τον τερματικό σταθμό LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης (με τη ΔΕΠΑ να εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που υλοποιεί το project) καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Και τα τρία αυτά project έχουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενσωματώνουν συγκεκριμένα μηνύματα, δεν είναι θεωρίες. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η χώρα έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχει κύρος, έχει παρουσία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε την Τουρκία στο τσεπάκι μας και μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα με μαγικό τρόπο, Όμως αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς και το γεγονός ότι είμαστε μέλος διεθνών συμμαχιών προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Και προς την Τουρκία στρεφόμαστε και λέμε ότι δεν αξίζουν στους λαούς μας πολιτικές που μας ωθούν προς τα πίσω ενώ μπορούμε να ζήσουμε σε μια περίοδο ειρήνης και συνεργασίας». «Θέλουμε να μετατραπεί η νοτιοανατολική Μεσόγειος σε μία ζώνη συνεργασίας, οικονομικής πρωτίστως, προς όφελος όλων των λαών», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τη στάση της Ιταλίας απέναντι στον EastMed, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι βάσει της πληροφόρησης που υπάρχει, η Ρώμη είναι θετική επί της αρχής, «αλλά έχει κάποια ζητήματα εσωτερικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Έχει άλλωστε συμφωνήσει στην χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ΕΕ προκαταρκτικών μελετών για τον East Med», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τέλος, σε σχέση με το πώς τοποθετούνται οι ΗΠΑ απέναντι στο project παρέπεμψε στην παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για ενεργειακά θέματα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου στην Αθήνα. «Βεβαίως το σχέδιο του EastMed, για να προχωρήσει, πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και εργαζόμαστε μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στηρίζει το σχέδιο, προς την κατεύθυνση αυτή. Το γεγονός ότι και η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν φυσικό αέριο προς εξαγωγή στην παρούσα φάση και το ότι υπάρχουν εταιρίες που στηρίζουν το project είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα ώστε αυτό να προχωρήσει», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.