Σοκαριστική καταγγελία: «Βρόμικη» βιομηχανία ψευδών γνωματεύσεων από παιδοψυχολόγους για ασέλγεια μπαμπάδων στα ανήλικα παιδιά τους

Οι γνωματεύσεις συντάσσονται όταν τα πρώην ζευγάρια βρίσκονται στα δικαστήρια προκειμένου να αποφασιστεί η επιμέλεια του παιδιού - Τι είπε στο timeline.gr η δικηγόρος Χριστίνα Φλώρου

Αντώνης Χρυσουλάκης

Μία «βρόμικη» βιομηχανία αποτελούμενη από κάποιους παιδοψυχολόγους, φέρεται εδώ και αρκετό καιρό να εκδίδει ψευδείς γνωματεύσεις στις οποίες αναφέρουν ότι κάποιοι πατέρες ασελγούν στα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι ήδη 9 άνδρες έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη κυκλώματος παιδοψυχολόγων που χορηγεί ψευδείς γνωματεύσεις και επιβεβαιώνει την κακοποίηση των παιδιών τους. Σύμφωνα με την δικηγόρο τους, Χριστίνα Φλώρου, η οποία μίλησε στο timeline.gr, πολλές μητέρες που έχουν πάρει διαζύγιο φέρεται να καταγγέλλουν ψευδώς για σεξουαλική κακοποίηση τον πατέρα του παιδιού τους προκειμένου να αναλάβουν την πλήρη επιμέλειά τους. Για να το πετύχουν αυτό προσφεύγουν σε μια διάσημη παιδοψυχολόγο η οποία αναλαμβάνει να συντάξει την ψευδή γνωμάτευση. Η συγκεκριμένη γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς οι υποθέσεις που εμπλέκεται είναι αρκετές.

«Συνήθως εμφανίζεται μια μήνυση συνεπικουρούμενη από μια “γνωμάτευση” συγκεκριμένης παιδοψυχολόγου»

Σύμφωνα με την κυρία Φλώρου, συνήθως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά ή οι γνωματεύσεις αναφέρουν ότι η ασέλγεια έγινε κατά το παρελθόν. «Συνήθως εμφανίζεται μια μήνυση συνεπικουρούμενη από μια “γνωμάτευση” συγκεκριμένης παιδοψυχολόγου η οποία συνέχεια έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια υποτιθέμενη βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα στην έκθεση της αυτή η παιδοψυχολόγος γράφει ότι η ίδια διαπίστωσε πως ο πατέρας τάχα ασέλγησε στο παιδί, όταν η μητέρα το πήγε σε αυτόν προκειμένου να εξομαλύνουν την σχέση τους η οποία υποτίθεται ότι ήταν κλονισμένη λόγω του διαζυγίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η έγκριτη νομικός. Και συνεχίζει: «Εντωμεταξύ η συγκεκριμένη παιδοψυχολόγος δεν έχει δει ούτε τον πατέρα και ούτε το οικογενειακό του περιβάλλον προκειμένου να σχηματίσει κάποια άποψη. Αυτό που γίνεται είναι μια απλή μήνυση για ασέλγεια και με αυτό το χαρτί-γνωμάτευση δίπλα ως αποδεικτικό στοιχείο για το δικαστήριο». Όπως τόνισε η δικηγόρος, κατά την διάρκεια της εξέτασης του παιδιού από αυτή τη συγκεκριμένη παιδοψυχολόγο για  την δήθεν ασέλγεια δεν έχει τηρηθεί κανένα πρωτόκολλο και γίνεται προσπάθεια να του υποβάλει μέσα στο μυαλό του γεγονότα-ιδέες τα οποία δεν έχουν γίνει. «Δεν υπάρχει πουθενά καμία καταγραφή για το τι ειπώθηκε μεταξύ εκείνης και του παιδιού» ανέφερε επίσης.

Μπορεί να επιτευχθεί η αφαίρεση της επιμέλειας από τον έναν γονέα μέχρι να ολοκληρωθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης

Όπως εξήγησε στο TL η κυρία Φλώρου αυτές οι «μηνύσεις μαζί με τις γνωματεύσεις έρχονται όταν η δίκη για την διεκδίκηση της επιμέλειας του παιδιού βρίσκεται σε συγκεκριμένο στάδιο (συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων για επικοινωνία ή συνεπιμέλεια)».  Έτσι με αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δικαστήριο μπορεί να επιτευχθεί η αφαίρεση της επιμέλειας από τον έναν γονέα, μέχρι να ολοκληρωθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων αρμόδιος είναι παιδοψυχίατρος και όχι παιδοψυχολόγος και αυτός θα πρέπει να είναι διορισμένος από τον ανακριτή. Η συγκεκριμένη παιδοψυχολόγος επειδή δεν έχει αυτά τα εχέγγυα εμφανίζεται σε δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα ως μάρτυρας για να ενισχύσει αυτό που έχει γράψει, καθώς η συγκεκριμένη γνωμάτευση πρακτικά δεν έχει κανένα κύρος για το δικαστήριο».

Σε ό,τι έχει να κάνει για το εάν οι δικαστές καταλαβαίνουν την συγκεκριμένη μεθόδευση, η έμπειρη νομικός ανέφερε ότι σε «κάποιες περιπτώσεις ναι. Όμως όταν υπάρχει έστω και μία τέτοια δήλωση, ενός ανθρώπου που δηλώνει “ειδικός” πολύ συχνά οι δικαστές αποφασίζουν μια προσωρινή εποπτευόμενη επικοινωνία γονέα και παιδιού, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα στα ποινικά δικαστήρια. Άλλες φορές μπορεί και να αποφασίσουν και ολοκληρωτική διακοπή επικοινωνίας». Οι δικαστές των αστικών δικαστηρίων βλέποντας μια τόσο σοβαρή καταγγελία δεν ρισκάρουν να δώσουν ελεύθερη επικοινωνία με το παιδί παρότι υποψιάζονται ότι όλο αυτό μπορεί να είναι σκηνοθετημένο. 

Τέλος, η κυρία Φλώρου υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο αυτή η παιδοψυχολόγος που εκδίδει τέτοιες γνωματεύσεις αλλά υπάρχουν και άλλοι. «Δεν είναι μόνο αυτή η παιδοψυχολόγος που εκδίδει τέτοιες γνωματεύσεις όμως η συγκεκριμένη κυρία τώρα τελευταία εμφανίζεται παντού» ανέφερε. Και συνεχίζει: «Πρέπει πλέον να ξεκινήσει να γίνεται μία ουσιαστική αξιολόγηση για το ποιος μπορεί να  έχει τη δικαιοδοσία ώστε να βάζει τέτοιες “υπογραφές” στα δικαστήρια».