Κούγιας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Δεν είναι η δίκη μιας ανθρωποκτονίας, είναι η δίκη μιας κοινωνίας»

Την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για την δολοφονική επίθεση

Με την αγόρευση του Αλέξη Κούγια συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή της Χαριλάου.

 

«Δεν έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο 12 νέοι άνθρωποι να συμφωνήσουν να σκοτώσουν, και οι 12, ανυπεράσπιστους ανθρώπους», ανέφερε ο συνήγορος της οικογένειας του 19χρονου Άλκη.

Επισήμανε ότι δεν είναι η δίκη μιας ανθρωποκτονίας «είναι η δίκη μιας κοινωνίας». «Δεν είναι μια συνήθης δίκη στη χώρα μας τουλάχιστον. Είναι μια δίκη που καθορίζει τις κοινωνικές συνθήκες συμπεριφοράς», πρόσθεσε ο κ. Κούγιας, σύμφωνα με το thestival.gr.

Ακόμη, σημείωσε ότι είναι τιμή για τον ίδιο η πρόταση από την οικογένεια Καμπανού να τους εκπροσωπήσει στη συγκεκριμένη δίκη. «Είναι μια ηθική ανταμοιβή για ό,τι έχω πει και ότι έχω κάνει σε αυτόν τον αμαρτωλό χώρο», συνέχισε αναφερόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Κούγιας αναφερόμενος στην πρόταση της εισαγγελέως, Κυριακής Κλιάμπα, έκανε λόγο για μια καταπληκτική εισαγγελική συμπεριφορά που αποδεικνύει, όπως είπε, σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Κούγιας για δολοφονία Καμπανού: «Ηθικός αυτουργός και ο 12ος κατηγορούμενος»
Συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την αγόρευση της εισαγγελέως, ωστόσο διαφοροποιήθηκε ως προς την πρόταση της για τον 12ο κατηγορούμενο, χαρακτηρίζοντας και τον ίδιο (εκτός από τον πρώτο) ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης. Επιπλέον, τόνισε ότι ο 12ος κατηγορούμενος «είναι αυτός που μαχαίρωνε τελευταίος όπως προκύπτει».

Υπενθυμίζεται πως στην πρότασή της, η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον πρώτο κατηγορούμενο ως «ιθύνοντα νου» της επίθεσης και πρότεινε να κηρυχθεί, μεταξύ άλλων, ένοχος για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη.

Επανέλαβε ότι οι 12 κατηγορούμενοι είναι ενεργά μέλη εγκληματικής οργάνωσης. «Στην αρχή θέσαμε το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη. Έχω πεποίθηση ότι πρόκειται περί εγκληματικής οργανώσεων της οποίας είναι ενεργά μέλη», υπογράμμισε.

 

Τι έχει προτείνει η εισαγγελέας για τους 12 κατηγορούμενους

Την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για την δολοφονική επίθεση.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας πρότεινε ενοχή:

Για τον 1ο κατηγορούμενο ηθική αυτουργία σε τελεσθείσα ανθρωποκτονία σε βάρος του Άλκη Καμπανού, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ά.Β., ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

Για τους 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 11ο 12ο ανθρωποκτονία τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του αδικοχαμένου 19χρονου, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Ά.Β., συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατα του Δ.Κ.

Για τον 6ο κατηγορούμενο συνέργεια σε ανθρωποκτονία με δόλο τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Άλκη Καμπανού, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των δυο φίλων του Άλκη.

Για τον 8ο κατηγορούμενο συνέργεια σε ανθρωποκτονία με δόλο τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Άλκη, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των δυο φίλων του Άλκη.
Για τον 10ο ανθρωποκτονία με δόλο τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Άλκη Καμπανού και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των δυο φίλων του Άλκη.

Παράλληλα, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για συμπλοκή και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Για τους 9 από τους 12 (εκτός των 1ου, 6ου, 8ου), πρότεινε επίσης την ενοχή και για τη χρήση των αντικειμένων.

Η αγόρευση του Αλέξη Κούγια συνεχίζεται με την ανάλυση των απολογιών των κατηγορουμένων.