Εκατό εκατομμύρια εξετάσεις για καρκίνο δεν έγιναν στην Ε.Ε. λόγω πανδημίας

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει ένα μητρώο ανισοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διαφορετικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο σε ολόκληρο το μπλοκ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι 100 εκατομμύρια τεστ καρκίνου (προληπτικός έλεγχος ή σαρωτές) δεν πραγματοποιήθηκαν σε όλη την ήπειρο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covida-19 στις υπηρεσίες υγείας, δηλαδή καθυστερήσεων στη διάγνωση και παραπομπή για θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αδιάγνωστα κρούσματα στην Ευρώπη, διευκρίνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει ένα μητρώο ανισοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διαφορετικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο σε ολόκληρο το μπλοκ, ως μέρος μιας δράσης για τη μείωση του αυξανόμενου ποσοστού εμφάνισης της νόσου.

«Αυτό θα εντοπίσει τάσεις, διαφορές και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας», είπε η φον ντερ Λάιεν, ενώ αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά ένα τρίτο έως το 2040.