Ίδρυμα Ωνάση: Θα χρηματοδοτήσει επτά συντονιστές μεταμόσχευσης σε ισάριθμες μονάδες για έναν χρόνο

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΜ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

Επτά συντονιστές μεταμόσχευσης σε ισάριθμες μονάδες θα χρηματοδοτήσει για έναν χρόνο το Ίδρυμα Ωνάση, σε μία προσπάθεια αύξησης της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης ήπατος στο “Λαϊκό”, αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιες μονάδες θα τοποθετηθούν οι συντονιστές. Όπως εξηγεί, οι συντονιστές θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς των ΜΕΘ που νοσηλεύουν περιστατικά, τα οποία έχουν πιθανότητες να καταλήξουν σε εγκεφαλικό θάνατο. «Και σε αυτές τις μονάδες οι συντονιστές θα αναλάβουν τη δύσκολη διαδικασία που είναι η ενημέρωση της οικογένειας και η εξοικείωση με την πιθανότητα της δωρεάς οργάνων».

Μία πιθανότητα που ο λαός μας ελάχιστα έχει ενστερνιστεί, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα νούμερα του ΕΟΜ. Το 2018 υπήρξαν μόλις 45 δότες οργάνων και έγιναν 172 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 344 δότες / 1.021 μεταμοσχεύσεις και 344 δότες / 783 μεταμοσχεύσεις.

Ωστόσο όπως δηλώνει ο κ. Παπαθεοδωρίδης σε έρευνες που έχουν γίνει, οι Έλληνες θεωρούν σημαντική τη δωρεά οργάνων και έχουν τη μεταμόσχευση ψηλά στο σύστημα αξιών τους. «Παρόλα αυτά στην κρίσιμη στιγμή δεν φτάνουμε στο δια ταύτα. Κι ένας σημαντικός λόγος είναι η κακή επαφή με το σύστημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Την τελευταία 15ετία κινούμαστε σε αριθμούς μεταξύ 45-90 δοτών το χρόνο.

Για να καλύψουμε όμως τις ανάγκες της χώρας θα πρέπει να πλησιάσουμε τους 200. Άρα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε». Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΜ εξαγγέλλει καμπάνιες και ενέργειες που θα γίνουν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι οποίες όπως επισημαίνει θα στηρίξουν σε πρώτη φάση την εύρεση πιθανών δωρητών. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι τα κριτήρια για την επιλογή ληπτών από τις λίστες είναι διαφανή και δεν υπάρχει κανένα θέμα καταστρατήγησης τους. Αντίστοιχα και για το συναισθηματικό δότη τονίζει ότι πλέον έχει ψηφιστεί νόμος και υπάρχει επιτροπή που πραγματοποιεί ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώνεται αν όντως υφίσταται προσωπική σχέση δότη-λήπτη.