Το τσίκνισμα αύξησε την αιθαλομίχλη – «Χθες ήταν δυόμισι φορές πάνω», λένε επιστήμονες

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας

Το τσικνίσαμε και… με το παραπάνω, καθώς χθες όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, αυξήθηκε δυόμισι φορές πάνω από το συνηθισμένο όριο η αιθαλομίχλη στην Αθήνα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γερασόπουλος στην ΕΡΤ, στο σύνηθες φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήρθε και προστέθηκε αυτός ο καπνός από το τσίκνισμα, στο οποίο επιδοθήκαμε όλοι.

«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εχθές το βράδυ (16/2) και πιο νωρίς είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο» αποκάλυψε ο κ. Γερασόπουλος, χαρακτηρίζοντας την τιμή οριακή, καθώς ήταν 2 με 2,5 φορές επάνω από τα συνήθη κρύα βράδια στην Αθήνα.

Αναφερόμενος γενικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ο κ. Γερασόπουλος τόνισε ότι κάθε βράδυ η κατάσταση επιδεινώνεται αρκετά και προς τα ξημερώματα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

«Γύρω στις 11 το βράδυ βλέπουμε ότι η κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πάρα πολύ δύσκολη, με τιμές που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάνε τα 200 μικρογραμμάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από την κάπνα που οφείλεται στο τσίκνισμα, τον καπνό από τα τζάκια και τις σόμπες προκαλείται επιβάρυνση για την υγεία μας.

«Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος, που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω», επισήμανε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.