Σύψας: Δύο νέα φάρμακα δίνουν ελπίδες για τον κορωνοϊό

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ ΚΑΙ τη ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ

Μεγάλες ελπίδες σε δύο νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Όπως είπε στον «Σκάι 100,3», υπάρχουν έως και 100 ουσίες που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο «αλλά όχι τόσο προχωρημένες όπως είναι τα δυο αυτά φάρμακα».

Το πρώτο είναι η ρεμδεσιβίρη, αντιικό φάρμακο για κορονοϊούς, το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσεως 3, δηλαδή τελειώνει. «Εντός του Απριλίου θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα. Εάν είναι ευνοϊκά το φάρμακο θα βγει σε μαζική παραγωγή και θα είναι διαθέσιμο πιστεύω σε όλους στο τέλος του καλοκαιριού», είπε ο κ. Σύψας. Τόνισε ότι Έλληνες ασθενείς έχουν ήδη πρόσβαση στο φάρμακο είτε μέσω παρηγορητικής θεραπείας, είτε μέσω ερευνητικού πρωτοκόλλου στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με 4 κέντρα.

Το δεύτερο φάρμακο, είναι η χλωροκίνη, για την οποία ο κ. Σύψας είπε ότι οι επιστήμονες ακόμη δεν είναι σίγουροι ότι δουλεύει έναντι του κορονοϊού. «Έχουμε μόνο ενδείξεις» ανέφερε και εξήγησε ότι γίνονται μεγάλες κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα έχουμε απαντήσεις. Και αυτό το φάρμακο χορηγείται σε Έλληνες ασθενείς που έχουν επιβεβαιωμένα λοίμωξη από τον κορονοϊό, «και σε αυτούς που είναι στο σπίτι και σε αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο».

Υποστήριξε ότι «το καλό σενάριο είναι ότι το φθινόπωρο θα έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό φάρμακο για χρήση σε ασθενείς με κορονοϊό». Πρόσθεσε ωστόσο πως ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας και κάλεσε τους πολίτες να βάλουν όλοι πλάτη. «Μετά αν πάνε όλα καλά θα φτάσουμε σε ένα ξέφωτο» σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως ακόμη και όταν ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων οι πολίτες θα βγουν από τα σπίτια τους αλλά με κάποιους όρους και οδηγίες. «Δεν θα είναι ακριβώς όπως ήμασταν παλιά» τόνισε.