Quantcast

Στυτική δυσλειτουργία: 6 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι ευρέως γνωστοί, αλλά σίγουρα πρέπει να τους έχουν κατά νου οι άνδρες και οι σύντροφοί τους

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα οργανικά ή/και ψυχολογικά αίτια, αλλά στην εμφάνισή της μπορεί να παίζουν ρόλο και ορισμένοι απρόσμενοι παράγοντες του τρόπου ζωής.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή στους άνδρες. Ορίζεται ως η επίμονη ή υποτροπιάζουσα αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως ταλαιπωρεί περισσότερα από 150 εκατομμύρια άνδρες, ηλικίας κυρίως άνω των 40 ετών», εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

Και συνεχίζει: «Τα πιθανά αίτιά της είναι πολλά. Συνηθισμένοι παράγοντες που την προκαλούν είναι το στρες και το άγχος, καθώς και προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η φυσική φθορά της ηλικίας επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ενώ πολλά περιστατικά εκδηλώνονται ως παρενέργεια θεραπειών για ορισμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Το κάπνισμα και η παχυσαρκία επίσης μπορεί να την προκαλέσουν».

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ή να την επιδεινώσουν. Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι ευρέως γνωστοί, αλλά σίγουρα πρέπει να τους έχουν κατά νου οι άνδρες και οι σύντροφοί τους. Να ποιοι είναι:

Φτωχή στοματική υγιεινή
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πάσχουν από χρόνια περιοδοντίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία. Έχει επίσης βρεθεί πως η θεραπεία της περιοδοντίτιδας οδηγεί σε βελτίωση και της στυτικής λειτουργίας. Η περιοδοντίτιδα είναι σοβαρή φλεγμονή των ούλων που προκαλεί τον διαχωρισμό τους από τα δόντια. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Το πρώτο στάδιό της είναι η ουλίτιδα. «Η συσχέτισή της με τα προβλήματα στύσης αποδίδεται στις συστηματικές επιδράσεις της χρόνιας φλεγμονής (π.χ. μειώνει τη ροή του αίματος) και στους κοινούς παράγοντες κινδύνου των δύο καταστάσεων (π.χ. κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.)», τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Πολύ αλάτι στο φαγητό
Αν και είναι γνωστό ότι η υπέρταση αποτελεί σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, αυξημένα προβλήματα στύσης διατρέχουν και άνδρες χωρίς υπέρταση οι οποίοι, όμως, καταναλώνουν πολύ αλάτι. Μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση νατρίου (το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο) παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πέους.

Θεραπεία της τριχόπτωσης
Ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τα προβλήματα στύσης, επειδή μειώνουν την ποσότητα μιας ορμόνης (της διυδροτεστοστερόνης) στο αίμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φάρμακα που περιέχουν φιναστερίδη ή δουταστερίδη. «Στο φύλλο οδηγιών χρήσεώς τους αναφέρουν τα προβλήματα στύσης στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβεί και με άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά (π.χ. ορισμένα διουρητικά)», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Καρυπίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος. Αν παίρνετε συστηματικά οποιοδήποτε φάρμακο και εκδηλώσετε στυτική δυσλειτουργία, συμβουλευθείτε τον ιατρό που σας χορήγησε τη φαρμακευτική αγωγή.

Πολύωρη ποδηλασία
Η ποδηλασία ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, προκαλώντας βλάβες στα νεύρα του πυελικού εδάφους και συμπιέζοντας τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το πέος. Ο κίνδυνος αυτός ως φαίνεται είναι μεγαλύτερος στους άνδρες που κάνουν ποδηλασία επί πολλές ώρες την εβδομάδα, κυρίως όταν χρησιμοποιούν ποδήλατο με πλαστική (αντί για δερμάτινη) σέλα, με λαβές παράλληλες με τη σέλα ή ψηλότερα από αυτήν και τα οποία απαιτούν ο ποδηλάτης να σκύβει προς τα εμπρός. Ύποπτη ένδειξη ότι η ποδηλασία μπορεί να υπονομεύει τη στυτική λειτουργία είναι το αίσθημα μουδιάσματος ή «μυρμηγκιάσματος» στο πέος μετά το τέλος της. Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να σταματήσετε να κάνετε ποδήλατο για μία-δύο εβδομάδες. Καλό είναι επίσης να φοράτε σορτς ποδηλασίας με επένδυση, καθώς και να κάνετε συχνά διαλείμματα στις μεγάλες διαδρομές, συνιστούν οι ειδικοί.

Κατανάλωση πολλών κονσερβών
Οι μεταλλικές κονσέρβες ενδέχεται να είναι επιστρωμένες με υλικό που περιέχει την χημική ουσία δισφαινόλη-Α (BPA). «Η ουσία αυτή μπορεί να επέμβει στο ορμονικό σύστημα, μιμούμενη τα οιστρογόνα στις γυναίκες και καταστέλλοντας τις ορμόνες του φύλου στους άνδρες. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική έκθεση στην ΒΡΑ σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία και τη μειωμένη ερωτική επιθυμία», αναφέρει ο δρ Κωνσταντινίδης. Την ίδια ουσία περιέχει το σκληρό πλαστικό πολλαπλών χρήσεων, όπως αυτό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα οικιακά σκεύη αποθήκευσης φαγητού, μπουκάλια, συσκευασίες πώλησης τροφίμων κ.λπ. Για να μειώσετε την πιθανή έκθεσή σας στην ΒΡΑ να προτιμάτε την κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων. Να μην θερμαίνετε επίσης τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων (η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διαφυγή χημικών ουσιών). Να επιλέγετε πλαστικά είδη με την ένδειξη «BPA free» και να αποφεύγετε όσα αναγράφουν τον αριθμό 7 στο κάτω μέρος τους.

Δυνατό και διακοπτόμενο ροχαλητό τη νύχτα
Το δυνατό ροχαλητό που συνοδεύεται από αιφνίδιες αναπνευστικές παύσεις στη διάρκεια του ύπνου αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Η διαταραχή αυτή προσβάλλει σημαντικό ποσοστό των μεσηλίκων ανδρών και έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων στύσης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπάθειας και άλλων παθολογιών, που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία. Επομένως, αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από υπνική άπνοια, πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.