Quantcast

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο απλός τρόπος για να μειώσετε την κόπωση

Η υπερβολική κόπωση αποτελεί για πολλούς πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας το πιο επώδυνο σύμπτωμα

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να «πάρουν πίσω» τη ζωή τους.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση η οποία εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μυελίνη, την ουσία που περιβάλλει τις αποφύσεις των νευρικών κυττάρων, προκαλώντας κόπωση, μούδιασμα, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, διαταραχές διάθεσης και κινητικά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Όταν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κάθισαν μπροστά από μία λάμπα για 30 λεπτά την ημέρα επί δύο εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη κούραση και περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με ασθενείς που κάθονταν μπροστά σε αμυδρό κόκκινο φως.

Το πώς ακριβώς το φως συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κούρασης, δεν είναι πλήρως κατανοητό.

«Η θεραπεία με φως αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης και συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τη διαθεσιμότητα σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για τη ρύθμιση της διάθεσης και των κινήτρων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης και αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Δρ. Stefan Seidel.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι μισοί κάθονταν μπροστά σε μια λάμπα με φωτεινότητα 10.000 lux, επίπεδο που συνιστάται για αποτελεσματική φωτοθεραπεία. Οι άλλοι μισοί κάθισαν μπροστά σε μια πανομοιότυπη λάμπα που εξέπεμπε ένα αμυδρό κόκκινο φως.

Οι ερευνητές απέκλεισαν συμμετέχοντες με διαταραχές ύπνου, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι που κάθονταν μπροστά από τη λάμπα ημέρας 10.000 lux για μισή ώρα κάθε μέρα, βελτίωσαν τη σωματική και πνευματική τους απόδοση σε μόλις δύο εβδομάδες. Επιπλέον, είχαν λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν παρατηρήθηκε ανάλογο αποτέλεσμα στους πάσχοντες από σκλήρυνση που κάθονταν σε λάμπα με κόκκινο φως. Οι αλλαγές μετρήθηκαν με βαθμολογίες σε μια κλίμακα σοβαρότητας της κόπωσης.

Η ανακούφιση από την κόπωση προκαλεί μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, είπε ο Seidel.

«Η κόπωση επηρεάζει το 75% έως 98% των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας και κατατάσσεται στους τρεις κορυφαίους λόγους που εμποδίζουν την ομαλή καθημερινότητα», είπε.

Πολλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες στην ανακούφιση από την κόπωση, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών. Η φωτοθεραπεία όμως δεν προκαλεί παρενέργειες, είπε ο Seidel.