Self test: Πιθανή η διανομή τους από τα σούπερ μάρκετ

Η Κυβέρνση είναι σε συζήτηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ

Με φόντο την παραλαβή, σήμερα και αύριο, περίπου 4 εκατομμυρίων οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) που θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες μέσω των φαρμακείων την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και την άρνηση Φαρμακευτικών Συλλόγων να συμμετάσχουν στη διάθεσή τους, γίνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για τη νέα διαδικασία διανομής των τεστ από τον Ιούλιο.

 

 

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίζει τη στρατηγική -επιτυχής όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο- αυτοδιάγνωσης και αυτοελέγχου των πολιτών έναντι του κορωνοϊού, επιχειρώντας, ωστόσο, νέα χάραξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και του δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες: Μείωση κατά 73% των νέων κρουσμάτων, κατά 65% των νοσηλευόμενων λόγω Covid και μείωση κατά 53% του δείκτη θετικότητας.

 

 

Η νέα χάραξη της στρατηγικής περιλαμβάνει, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, και νέα κανάλια διανομής, με κυριότερο τα σούπερ μάρκετ. Για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, που συνέβαλαν καταλυτικά στο τεράστιο πρόγραμμα αυτοελέγχου των πολιτών, που ξεκίνησε προ διμήνου, το πρόγραμμα σε ό,τι τούς αφορά ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι τις ανακοινώσεις για τη διάθεση των self test έκανε προχθές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν -εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους- υποχρέωση δήλωσης του αποτέλεσματος του οικιακού τεστ», διευκρίνισε. Παρότι η ανάρτηση είχε διευκρινιστικό χαρακτήρα, προκάλεσε ντόμινο ανακοινώσεων, αντιδράσεων, συζητήσεων.

 

 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αποσαφήνισε μεν ότι ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η δωρεάν διάθεση self test μέσω των φαρμακείων -κάτι που γνώριζαν και οι φαρμακοποιοί- αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

 

 

Διακοπή της δωρεάν διάθεσης self test από χθες στη Θεσσαλονίκη

 

Οι δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης.

 

 

Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Σκέρτσου σχετικά με τα νέα κανάλια διανομής από τον Ιούλιο «προσβλητικές για τον κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία». Και αποφάσισε την αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self test στους δικαιούχους -ισχύει από χθες- και την επιστροφή των αδιάθετων self test στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης είτε εργαζόμενοι είτε μαθητές και εκπαιδευτικοί, κυρίως υποψήφιοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα υπό τον όρο της προσκόμισης αρνητικού self test για τους μαθητές, δεν έχουν πλέον δωρεάν πρόσβαση στο εργαλείο της αυτοδιάγνωσης. Προφανώς τα self test είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία αλλά οι πολίτες θα τα προμηθεύονται με δική τους δαπάνη.

 

 

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021. Την απόφαση αυτή του ΔΣ του ΠΦΣ οφείλουμε όλοι να την τηρήσουμε» ήταν η απάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στην απόφαση του ΦΣΘ να αναστείλει τη συμμετοχή του στη δωρεάν διάθεση των τεστ προς τους πολίτες.

 

 

Ο ΠΦΣ έστειλε μήνυμα και προς την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο».

 

 

Σε αντίθεση με το λακωνικό μήνυμα του ΠΦΣ προς την κυβέρνηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις της, ο ΦΣΘ είχε υπογραμμίσει στην ανακοίνωσή του πως «εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός (σσ για νέα κανάλια διανομής), αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προφανώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών δεν είναι να βάζουν και να βγάζουν κουτάκια από τα ράφια των φαρμακείων τους».

 

 

Το κανάλι των σούπερ μάρκετ

 

Διά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη προσδιορίστηκαν ως ενδεχόμενα κανάλια δωρεάν διάθεσης των self test τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

 

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης είπε πως τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων, και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ».