Quantcast

Σε ποιες περιοχές θα απαγορευθεί η νυχτερινή κυκλοφορία και επιβάλλεται χρήση μάσκας

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα δύο μέτρα είναι αυτές που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό

Καθολική χρήση της μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 τη νύχτα έως τις 05.00 το πρωί στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες» περιοχές, είναι τα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

 

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις έξι το πρωί του Σαββάτου και από την εφαρμογή εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν  έκτακτες καταστάσεις. Το πώς θα αποδεικνύουν είτε ότι είναι εργαζόμενοι, είτε ότι έχουν έκτακτη ανάγκη μετακίνησης οι πολίτες που θα βρεθούν να κυκλοφορούν νύχτα στις περιοχές που απαγορεύεται είναι κάτι που θα διευκρινισθεί έως αύριο το βράδυ.

 

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα δύο μέτρα είναι αυτές που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό, και συγκεκριμένα:

 

Η Κοζάνη και από αύριο, Παρασκευή, η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

 

Επίσης, από την Παρασκευή στο επίπεδο 3, δηλαδή σε «πορτοκαλί» συναγερμό θα βρίσκονται και η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, όπου και εκεί θα ισχύσει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

 

Σημειώνεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές η χρήση μάσκας παντού είναι ήδη σε ισχύ αλλά η νυχτερινή κυκλοφορία δεν είχε απαγορευθεί.

 

2.414 κρούσματα το τελευταίο τριήμερο και ανησυχία ενόψει Χριστουγέννων

 

Τα 2.414 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο πανελλαδικά σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές για περαιτέρω μέτρα.  Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο σημερινό του μήνυμα προς τους πολίτες επισήμανε ότι δεν είναι επιλογή του ένα γενικό lockdown. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων επέβαλε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σε περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό, με την κυβέρνηση να δρα προληπτικά ενόψει και των Χριστουγέννων.

 

Η επιχείρηση της κυβέρνησης για «γιορτές χωρίς καραντίνα» επέβαλε την άμεση και προληπτική διεύρυνση του πλέγματος των μέτρων για περιορισμό του κορονοϊού, με την εφαρμογή τοπικών lockdown -τύπου Κοζάνης- σε περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση της πανδημίας.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του, μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα να παραμένει καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες, «όμως εξαρχής αποφασίσαμε να κινούμαστε προληπτικά. Κι αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία τώρα, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων».

 

Η ανησυχία όλων είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, όταν η πτώση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει μεγαλύτερη συγκέντρωση και άρα μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Με τον χειμώνα προ των πυλών, το ερώτημα αφορά στις αντοχές των νοσοκομείων αναφοράς. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε θέσεις μάχης, διαθέτοντας περισσότερα όπλα και εμεπιρία σε σχέση με την έναρξη της παδημίας, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

 

Στην Αττική, τα ποσοστά κάλυψης στις κλίνες εντατικής θεραπείας COVID19 είναι υψηλά καθώς περίπου 2 στις 3 νοσηλεύουν ασθενείς, ενώ μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης άλλων κλινών σε μονάδες του Λεκανοπεδίου δεν υπάρχουν. Σημειωτέον ότι τα ποσοστά κάλυψης πλησιάζουν το 90% και στις υπόλοιπες non covid κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην Αττική. Επίσης γιατροί του ΕΣΥ διαμηνύουν ότι θα πρέπει να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην νοσηλεία άλλων ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοιό .

 

Αρνητικό ρεκόρ για Θεσσαλονίκη, 882 κρούσματα πανελλαδικά

 

Στα 882 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, 15 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 549, ενώ 90 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

 

Από το σύνολο των σημερινών κρουσμάτων 290 καταγράφηκαν στην Αττική, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης 188 που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, ενώ υψηλός ήταν ο αριθμός μολύνσεων σε Σέρρες και Λάρισα με 65 και 40 περιστατικά, αντιστοίχως.

 

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή:

– 52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα

– 290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 9 κρούσματα στην  Π.Ε. Αχαΐας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 23 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με  γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Κέρκυρας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνία, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των  οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. Από αυτά 3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Οι 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

Από το σύνολο των θανάτων οι 205 (37.3%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.