Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Το lockdown είναι το τελικό μέτρο – Αλλά δεν αποκλείω τίποτα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΚΑΙ RAPID TEST

Τον προβληματισμό του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κάνοντας αναφορά στα σενάρια που εξετάζονται.

«Ειδικά στην Αττική τα πράγματα είναι δύσκολα. Εφαρμόζονται από σήμερα τα νέα μέτρα, επιτηρούμε καθημερινά και η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε ένα 50% και κάποιες ημέρες και 60% των κρουσμάτων παρουσιάζονται στην Αττική και ένα επιπρόσθετο θέμα που εξετάζουμε είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ και για αυτό τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουμε τον αριθμό. Ήδη έχουμε 89 κλίνες ΜΕΘ και τις επόμενες ημέρες θα μπουν άλλες 24, γιατί ένα βασικό είναι το ΕΣΥ», δήλωσε στον RealFm 97,8, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Πρέπει να περιμένουμε όλοι, αφού εφαρμόσουμε τα μέτρα σωστά, τις επόμενες 8 – 15 ημέρες για να δούμε την απόδοσή τους. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας στα νέα μέτρα που τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή.

Σχεδιασμός για τις ΜΕΘ και rapid test

«Το 67% των ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένο στην Αττική, αλλά προστίθενται κι άλλες. Γίνεται συστηματικός σχεδιασμός, κάθε μήνα θα προστίθενται ΜΕΘ και απλές κλίνες. Είναι ένα στοίχημα γιατί στο πρώτο κύμα είδαμε τον ιό από άνοιξη προς καλοκαίρι. Δεν είδαμε τον ιό πώς λειτουργεί τον χειμώνα και το φθινόπωρο, γι’αυτό προετοιμαζόμαστε και αυξάνουμε συνέχεια τη δυναμική σε όλη τη χώρα. Ήδη είμαστε στις 931 κλίνες σε όλη τη χώρα για όλες τις ΜΕΘ. Θυμάστε ότι όταν ξεκινούσε ο κορωνοϊός ήταν 540» σημείωσε.

«Γίνονται χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. Ήδη στη συνάντηση με τον κ. Χαρδαλιά το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό, σήμερα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο νομίζω, για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και στο κομμάτι από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και εμείς ως ΕΟΔΥ θα ξεκινήσουμε άμεσα τα rapid test στην Αθήνα, σε περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να γίνει καλύτερος εντοπισμός αν υπάρχει διασπορά και περιορισμός της και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα αν αποδίδουν τα μέτρα ανέφερε» ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Επίπτωση στην οικονομία το lockdown

Ερωτηθείς αν έχει την αίσθηση ότι είναι κοντά το lockdown απάντησε ότι « το Lockdown είναι το τελικό μέτρο που υπάρχει, το οποίο έχουμε δει ότι αποδίδει, αλλά έχει μεγάλη επίπτωση στην οικονομία. Από την άλλη, οικονομία και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει αν δεχθούμε κάποια στιγμή τόσο μεγάλη πίεση και πεθαίνει κόσμος και οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Προηγείται η δημόσια υγεία… Εγώ δεν βλέπω άμεσα το lockdown αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, τα βλέπουμε σε πολλές χώρες να γίνονται πολλά lockdown, γίνονται προσπάθειες», συμπλήρωσε, ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων στην Αττική

Αναφορικά με άλλα μέτρα που είναι στο τραπέζι τόνισε ότι «Στην Αττική σχεδόν έχουμε εξαντλήσει τα μέτρα, υπάρχουν κάποια για μεγαλύτερες ηλικίες. Τώρα υπάρχει σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, θα μπορούσε να γίνει πιο στοχευμένα γεωγραφικά ή με κάποια άλλα κριτήρια από το να γίνει οριζόντια, πάντα μιλάμε για την Αττική. Δεν έχει η υπόλοιπη χώρα κάποιο θέμα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν και γεωγραφικά και χρονικά αλλά και για κάποιες πιο στοχευμένες περιοχές. Προσπαθούμε από την ράχη, έχουμε κάνει τοπικούς περιορισμούς όπως η Χαλκιδική, το Ηράκλειο, τα Χανιά και αποδίδουν. Η Αττική έχει τη δυσκολία ότι μιλάμε για μεγάλο πληθυσμό, τον μισό της χώρας. Θα είναι δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες, οι επόμενοι μήνες, το βλέπουμε σε όλον τον πλανήτη, πρέπει όλοι να τηρούμε αυτά που λένε οι επιστήμονες».