Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η μέθοδος της νευρόλυσης με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, συστήνεται ως θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο λόγω οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Φοίνιξ. Η συγκεκριμένη πρακτική μειώνει σημαντικά το άλγος ιδίως για τους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.
Η μελέτη σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που εξετάζονται τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, το προηγούμενο χειρουργικό ιστορικό και άλλα κλινικά χαρακτηριστικά που μπορεί να προβλέψουν το επίπεδο μείωσης του πόνου μετά τη θεραπεία.
Οι ακτινολόγοι εκτελούν ραδιοσυχνοτική νευρόλυση με καθοδήγηση απεικονιστικά για να τοποθετήσουν βελόνες με αισθητήρες δίπλα στα νεύρα του γόνατος που μπορούν να στείλουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Οι αισθητήρες παράγουν ραδιοκύματα, δημιουργώντας μια σφαίρα θερμότητας για να αμβλύνουν ή να καταστρέψουν τις νευρικές απολήξεις που μεταφέρουν το σήμα του πόνου. Αυτά τα νεύρα δεν ελέγχουν τους μυς ή δεν επηρεάζουν την ισορροπία, καθιστώντας τη διαδικασία ασφαλή. Επιπλέον, στα θετικά της μεθόδου, δε χρειάζεται τομή ή αναισθησία.
Η θεραπεία σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι διαρκεί από περίπου έξι μήνες έως και δύο χρόνια.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η θεραπεία έχει σαφή οφέλη στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της ικανότητας των ασθενών να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή, όμως, που συμπεράναμε ότι ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα άνω των 50 ετών, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις πόνου, όπως η αρθρίτιδα, θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη θεραπεία από ό,τι οι ασθενείς που υποφέρουν από οξύ πόνο, όπως ένας τραυματισμός» σημειώνει η δρ. Kaitlin Carrato, επικεφαλής ειδικευόμενη στην επεμβατική ακτινολογία στο MedStar Georgetown University Hospital.
Η μελέτη
Οι ερευνητές εστίασαν σε 36 ασθενείς και τη μείωση του πόνου που ένιωθαν χρησιμοποιώντας την οπτική αναλογική κλίμακα (VAS) και την κλίμακα πόνου WOMAC (Western Ontario McMaster Universities Osteoarthritis). Αξιολόγησαν κατά πόσον τα επίπεδα μείωσης του πόνου επηρεάστηκαν από δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, το ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης και το ιστορικό ινομυαλγίας.
Πριν από τη θεραπεία, οι ασθενείς είχαν μέσο αρχικό VAS 8,58 και μέσο αρχικό WOMAC 66,6. Μετά τη θεραπεία, όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου. Ο μέσος όρος VAS από 8,58 μειώθηκε σε 5,02, ενώ η μέση βαθμολογία WOMAC μειώθηκε από 66,6 σε 41.
Η μεγαλύτερη αύξηση της λειτουργικότητας και μείωση του πόνου καταγράφηκε στους ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες.
«Περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει πόνο στο γόνατο. Αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφέρει σε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία να απολαύσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να ανακτήσουν μια υψηλότερη ποιότητα ζωής μειώνοντας τον πόνο που βιώνουν καθημερινά» συνοψίζει ο δρ. Γιάννης Σμυρνιωτόπουλος, επεμβατικός ακτινολόγος στο MedStar Georgetown University Hospital.
Επί του παρόντος, οι επιστήμονες διεξάγουν επί του παρόντος μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τη θεραπεία αυτή που εμβαθύνουν στο ποιοι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να προβλέψουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται επίσης σε ώμους, ισχία και αρθρώσεις.