Το ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας και τον χειμώνα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και το εγκεφαλικό.
Μια μέτρια βόλτα με το ποδήλατο καίει έως και 500 θερμίδες την ώρα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση και τη δύναμη. Το κέρδος που προσφέρει αυτή η μέθοδος εκγύμνασης στο σώμα μας είναι μοναδική. Τι καλύτερο λοιπόν από μία βόλτα όταν δεν βρέχει;
Τα μέρη του σώματος που δυναμώνει
Η ποδηλασία γυμνάζει κυρίως το κάτω μέρος του σώματος και τον κορμό, προκειμένου να παραμένουμε σταθεροί και σε ισορροπία καθώς οδηγούμε. Όμως, όταν ανεβαίνουμε σε λόφους ή σε ανηφορικούς δρόμους και μονοπάτια ασκείται και το πάνω μέρος του σώματος.
Ποιο ποδήλατο να επιλέξουμε
Η απάντηση εξαρτάται από το τι είδους ποδηλασία σκοπεύουμε να κάνουμε. Για μονοπάτια εκτός δρόμου ή κακοτράχαλες περιοχές ενδείκνυται το mountain bike.
Για τους ήπιους δρόμους και τις καθημερινές μετακινήσεις μας ένα ποδήλατο πόλης είναι το ιδανικό. Αν πάλι επιθυμούμε να εναλλάσσουμε τις διαδρομές μας είτε σε λόφους είτε στο αστικό περιβάλλον, τότε μας ταιριάζει ένα υβριδικό.
Πρόκειται για την πιο δημοφιλή επιλογή μεταξύ των γυναικών. Τα υβριδικά ποδήλατα είναι ελαφριά και μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις καιρικές συνθήκες, χάρη στα φαρδύτερα λάστιχα, στο ίσιο τιμόνι και στην πιο όρθια θέση.
Ο απαραίτητος εξοπλισμός
Φυσικά ένα κράνος για λόγους ασφαλείας, ο αθλητικός ρουχισμός και παπούτσια (ιδανικά φοράμε κολάν, μπλούζα και τον χειμώνα ένα λεπτό μπουφάν ή γιλέκο, ώστε να μην περιορίζονται οι κινήσεις μας και να νιώθουμε άνετα πάνω στο ποδήλατο).
Αν είναι μέρα, φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας, γάντια για να αποφύγουμε τις σκληρύνσεις και να έχουμε καλύτερη επαφή με το τιμόνι. Επίσης καλό είναι να έχουμε μαζί μας και ένα κιτ επισκευής. Ωστόσο εκείνο που είναι απαραίτητο πριν φύγουμε για τις εξορμήσεις μας, είναι το κινητό μας για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τι πρέπει να ελέγξουμε πριν ξεκινήσουμε
Ρυθμίζουμε το ύψος της σέλας: Όταν είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά επηρεάζει τον τρόπο που λυγίζουν τα γόνατά μας. Η σωστή τοποθέτηση του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε το γόνατο πάνω στο πετάλι να έχει γωνία 45 μοιρών. Επίσης, ρυθμίζουμε τα πετάλια, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το ποδήλατο.
Ρυθμίζουμε και πατάμε σωστά τα πετάλια: Οι φτέρνες μας δεν πρέπει να είναι στραμμένες προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά αλλά ίσιες σε σχέση με τις μύτες των ποδιών. Επίσης προσέχουμε ώστε τα γόνατα να μην κουνιούνται δεξιά ή αριστερά κατά την κίνησή τους.
Δεν ξεκινάμε απότομα δύσκολες ή πολύωρες διαδρομές: Σε περίπτωση που τα πόδια μας δεν είναι γυμνασμένα, μπορεί να προκληθεί ενόχληση στα γόνατα ή άλλοι τραυματισμοί. Άρα όπως απαιτείται σε κάθε είδους γυμναστική, αρχίζουμε με ήπια άσκηση και την αναβαθμίζουμε καθώς δυναμώνει το σώμα.
Κάνουμε διατάσεις πριν και μετά τη διαδρομή, καθώς και προθέρμανση: Η ποδηλασία είναι μια γυμναστική όπου χρειάζεται να ζεστάνουμε τους μυς των ποδιών προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις και τα γόνατά μας. Μετά τις διατάσεις, ξεκινάμε τη διαδρομή μας με πιο αργό ρυθμό και στη συνέχεια τον αυξάνουμε σταδιακά, ώσπου να φτάσουμε στον κανονικό μας ρυθμό.
Τα οφέλη της ποδηλασίας δεν είναι μόνο σωματικά
- Επιδρά θετικά και στην ψυχολογία μας, καταπολεμά το στρες και την αϋπνία.
- Ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικότητας όταν βρισκόμαστε με άλλους ποδηλάτες.
- Αποτελεί μία άσκηση ιδανική για όλη την οικογένεια, αφού δεν έχει ηλικία και είναι κατάλληλη τόσο για τους μικρούς όσο και τους μεγαλύτερους.
- Μας βοηθά να ανακαλύψουμε περισσότερα για την περιοχή μας, προσφέροντάς μας μια αίσθηση ελευθερίας. Μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το πόσα όμορφα σημεία ή διαδρομές υπάρχουν κοντά στο σπίτι μας, στα οποία δεν είχαμε βρεθεί όταν περπατούσαμε.