Στη συνέχιση της λίαν επικερδούς συνεργασίας τους συμφώνησαν Pfizer και BioNTech με επόμενο βήμα τη σύμπραξη των δυνάμεων τους σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Pfizer θα συνεισφέρει στην έρευνα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτύξει για τα αντιγόνα, ενώ η γερμανική βιοτεχνολογική θα παρέχει την αποκλειστική της τεχνολογία. Μάλιστα στόχος είναι να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες για το νέο εμβόλιο ήδη μέσα στο δεύτερο μισό του 2022.
Πέραν του επιστημονικού κομματιού, οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν το κόστος της ανάπτυξης του εμβολίου και τα κέρδη που θα προκύψουν.
Σε πρώτη φάση, η Pfizer θα καταβάλει στην BioNTech μια προκαταβολή ύψους 225 εκατ. δολαρίων, από τα οποία τα 75 εκατ. δολάρια θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε επενδύσεις, ενώ θα έχει μερίδιο στα μελλοντικά κέρδη. Αντιστοίχως η γερμανική εταιρεία θα καταβάλει 25 εκατ. δολάρια στην Pfizer για την τεχνολογία αντιγόνων.
Ο αμερικανικός κολοσσός θα διατηρήσει τα εμπορικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στις περισσότερες χώρες διεθνώς με εξαίρεση μια σειρά κρατών όπως η Γερμανία, η Τουρκία και έτερες αναπτυσσόμενες αγορές, στις οποίες θα έχει τα εμπορικά δικαιώματα η BioNTech.
Εφόσον οι προσπάθειες τους στεφθούν από επιτυχία καταλήγοντας στη δημιουργία ενός νέου εμβολίου, αυτό θα αποτελεί τον κυριότερο ανταγωνιστή του Shingrix, ήτοι του εμβολίου δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η GlaxoSmithKline και το οποίο έλαβε έγκριση από το FDA, το 2017. To συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποφέρει έκτοτε στη βρετανική φαρμακευτική σημαντικά κέρδη που μόνο το 2020 ανήλθαν σε δύο δισ. στερλίνες.
Ο έρπητας ζωστήρα είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό VZV, ο οποίος προκαλεί επίσης την ανεμοβλογιά. Πρόκειται για μια επώδυνη συνήθως νόσος με δερματικές και όχι μόνο εκφάνσεις, η οποία πλήττει μόνο όσους είχαν νοσήσει παλαιότερα από ανεμοβλογιά, κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
Μόνο στις ΗΠΑ ένα στα τρία άτομα μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα στη ζωή του, ενώ περίπου ένα εκατ. άτομα νοσούν κάθε χρόνο.