Quantcast

Πέντε σημάδια πως το στρες επηρεάζει και την προπόνησή σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Νιώθεις πεσμένη τελευταία στην προπόνηση και λίγο εκτός φόρμας;

Αυτό φυσικά μπορεί να οφείλεται στη γυμναστική, ίσως το πρόγραμμα που ακολουθείς να μη σου κάνει πια, ίσως να νιώθεις στάσιμη ή να σε ταλαιπωρούν τραυματισμοί και ο πόνος να μη σου αφήνει περιθώριο να αποδώσεις όσο θα ήθελες.

Είναι πολύ πιθανό όμως αυτή η στασιμότητα να οφείλεται στο άγχος που νιώθεις.

Το άγχος και η αίσθηση εξάντλησης μπορεί συχνά να σε κάνει να νιώθεις ψυχικά αδύναμη και φυσικά να επηρεάζουν και τη διάθεση σου, την προπόνηση αλλά και την υγεία σου. Αν νιώθεις συχνά πιεσμένη, «κομμένη» χωρίς όρεξη για προπόνηση είναι πιθανό να ευθύνεται το στρες για την αίσθηση εξάντλησης και αδυναμίας που έχεις.

Ο Carlos Cobiella, χειρουργός πολλών διασήμων (αστέρες του Hollywood, αθλητές) με έδρα το Λονδίνο, τονίζει στο Metro.co.uk πως υπάρχουν αρκετά σημάδια που μαρτυρούν πως το στρες επηρεάζει την προπόνηση σου:

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς

Αν παρά την κούραση δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια, τότε ίσως ο οργανισμός σου να ‘σε κρατά ξύπνια παράγοντας κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, σύμφωνα με τον Carlos.

«Η κορτιζόλη συνήθως παράγεται στο σώμα όταν κάνεις έντονη άσκηση (όπως το τρέξιμο ή HIIT (High-Intensity Interval Training), αλλά και όταν νιώθεις αγχωμένη, πιεσμένη και γενικά έχεις ένταση και δε μπορείς να χαλαρώσεις ούτε όταν πέφτεις για ύπνο».

Ο Carlos θεωρεί πως αυτό επηρεάζει τον ύπνο.

Και συμπληρώνει πως «όταν εκκρίνονται υψηλά ποσοστά κορτιζόλης το σώμα παραμένει σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης και αυτό επηρεάζει τον ύπνο και την ποιότητα του».

Νιώθεις πιο πιασμένη απ’ ότι συνήθως

Είναι φυσιολογικό (και ίσως αναμενόμενο) να νιώθεις ένα πιάσιμο μετά από μια καλή προπόνηση ειδικά αν κάνεις βάρη ή τρέχεις μεγάλες αποστάσεις, όμως ο Carlos επισημαίνει πως αν είσαι από το πρωί «στην τσίτα» κάνοντας

δουλειές μέχρι το βράδυ χωρίς να σταματάς καθόλου αυτή η αεικίνητη στάση μπορεί να σε κουράσει περισσότερο από την προπόνηση και οι μυς σου να θέλουν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν.

Αν νιώθεις τους μύες σου να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν τότε αύξησε τις μέρες ξεκούρασης έτσι ώστε να δίνεις στο σώμα σου το χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να επανέλθει και να μην εξαντλείσαι.

Άλλο ένα σημάδι πως το άγχος επηρεάζει την προπόνηση σου είναι και η αδυναμία να αποδώσεις όπως συνήθως.

Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης σου και νιώθεις ότι δε μπορείς να ανταπεξέλθεις τότε καλύτερα να μειώσεις τις φορές που πας προπόνηση και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου μέχρι να νιώσεις πάλι ο εαυτός σου, γεμάτη ενέργεια!

Παίρνεις βάρος

Αν έχεις παρατηρήσει πως παίρνεις βάρος χωρίς όμως να έχεις αλλάξει τη διατροφή ή το πρόγραμμα γυμναστικής σου τότε ίσως να είναι οι ορμόνες σου ειδικά αν το βάρος εστιάζεται στην κοιλίτσα, τονίζει ο Carlos.

Όταν νιώθεις πιεσμένη ή αγχωμένη τότε τα επίπεδα κορτιζόλης ανεβαίνουν. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί τα επίπεδα ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός σου εκτοξεύονται και φυσικά σε κάνουν να έχεις λιγούρες για κάτι γλυκό πιο συχνά και ειδικά όταν είσαι αγχωμένη είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείς σε ένα γλυκό, λέει ο Carlos.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μυϊκή μάζα και να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σου.

Νιώθεις συχνά πεσμένη, «άρρωστη»

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση γενικότερα στο well-being σου και ανοσοποιητικό σου, λέει ο Carlos.

«Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η κορτιζόλη είναι κακή, ίσα ίσα που χρειάζεται γιατί προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό για να καταπολεμήσει τυχόν ασθένειες, φυσικά τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και να κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο και επιρρεπή σε ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί η κορτιζόλη επιτίθεται στα λευκά αιμοσφαίρια και εξασθενεί τον οργανισμό κάνοντας το ανοσοποιητικό σου πιο αδύναμο».

Επίσης, ο Carlos προσθέτει ότι η ανάρρωση είναι κρίσιμη και αν αρχίσεις να νιώθεις λίγο αδύναμη, αδιάθετη, καλό θα ήταν να πάρεις κάποιες μέρες άδεια ώστε να ξεκουραστείς και να δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται να αναρρώσει.

«Επίσης θα πρότεινα να εντάξεις πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να πίνεις αρκετό νερό στη διάρκεια της μέρας ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη», τονίζει ο Carlos.

Έχεις τραυματιστεί

Όταν έχεις άγχος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζεις να προπονείσαι μπορεί να κάνεις κακό στην υγεία σου, σύμφωνα με τον Carlos.

Αν υποφέρεις από μικροπονάκια σε σημεία όπως οι ώμοι ή τα γόνατα αυτό ίσως να οφείλεται στο στρες.

Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να έχει επίπτωση και στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, να προκαλέσει φλεγμονή και ουσιαστικά να τραυματίσει τους μύες και το συνδετικό ιστό των αρθρώσεων κάνοντας έτσι τον οργανισμό σου πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή μετά.

Το στρες φυσικά μπορεί να επηρεάσει το συντονισμό και τη συγκέντρωση σου, επομένως αν κατά τη διάρκεια της προπόνησης σου γυμνάζεσαι με βάρη και νιώθεις ταραγμένη, μπερδεμένη και λίγο δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς εκεί καθώς το μυαλό σου είναι αλλού αυτό είναι ένα σημάδι πως ο οργανισμός σου είναι εξαντλημένος και είναι πιθανό να τραυματίσεις τους μύες σου. Είναι σημαντικό να γυμνάζεσαι όταν νιώθεις σωματικά και ψυχικά καλά! Άλλωστε και το ρητό λέει «νους υγιής εν σώματι υγιεί»m