Όμικρον: Σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων δείχνουν οι πρώτες μελέτες

Η αντισωματική απόκριση έναντι της νέας παραλλαγής είναι έως και 41 φορές μικρότερη

Το στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού μπορεί εν μέρει να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA, δείχνουν δύο μικρές μελέτες, οι πρώτες που παρουσιάζονται για το μεγάλο ερώτημα. Οι ερευνητές τονίζουν πάντως πως τα δεδομένα δεν επιτρέπουν συμπεράσματα για την προστασία των εμβολιασμένων έναντι της σοβαρής νόσου.

Ακόμα, τα αντισώματα που εξετάζουν οι δύο έρευνες είναι μεν σημαντικό στοιχείο της ανοσίας, ωστόσο ο εμβολιασμός πιστεύεται πως διεγείρει και τα Τ και Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία επίσης προσφέρουν προστασία αλλά δεν είναι εύκολο να μετρηθούν. Επιπλέον, οι δύο μελέτες δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο προκειμένου να δημοσιευτούν επίσημα στον επιστημονικό Τύπο.

«Πολύ μεγάλη πτώση»
Η πρώτη μελέτη, στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας, έδειξε «πολύ μεγάλη πτώση» στην ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε στο Twitter ο Άλεξ Σίγκαλ, επικεφαλής της έρευνας στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την ιολόγο Σάντρα Τσίσεκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης, έδωσε πιο δυσοίωνα αποτελέσματα. Οι ερευνητές εξέθεσαν σε διάφορα στελέχη του ιού δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα. Διαπίστωσαν ότι, στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της Όμικρον ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Σε άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του Pfizer ή του Moderna, ή συνδυασμό AstraZeneca/ Pfizer, έξι μήνες νωρίτερα, η αντισωματική απόκριση «δεν ήταν καν μετρήσιμη», ανέφερε η Τσίσεκ στο Twitter.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι «θα είχε νόημα να αναπτυχθεί εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον» είπε η ερευνήτρια, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις για την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Η πρώτη μελέτη, στη Νότια Αφρική, εξέτασε δείγματα αίματος από μόνο 12 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις της Pfizer. Σύμφωνα με την αδημοσίευτη έρευνα, τα αντισώματα των εμβολιασμένων ήταν 41 φορές λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον, σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού.

Ωστόσο τα αντισώματα εξουδετέρωσαν την Όμικρον σε πέντε από τα έξι άτομα που είχαν νοσήσει και είχαν λάβει δύο δόσεις του Pfizer. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι καλύτερα από ό,τι περίμενα. Όσο περισσότερα αντισώματα διαθέτεις, τόσο πιο πιθανό είναι να προστατεύεσαι από την Όμικρον, δήλωσε ο επικεφαλής των πειραμάτων δρ Σίγκαλ. Διευκρίνισε ακόμα πως δεν εξετάστηκε η απόκριση ατόμων που είχαν λάβει τρίτη δόση επειδή στη Νότια Αφρική δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα αναμνηστικού εμβολιασμού.

Στην αφρικανική μελέτη αναφέρθηκε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς: «Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση» είπε.

Περισσότερα δεδομένα σύντομα
Οι δύο μελέτες δεν προσφέρουν απάντηση για το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο και τη νοσηλεία.

Ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης έκτακτων καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε την Τετάρτη πως Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» από τη σοβαρή Covid-19.

Το ίδιο είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer.

Ο ίδιος δήλωσε στο NBC την Τρίτη πως η εταιρεία θα παρουσιάσει νέα δεδομένα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα μελετών στις ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι.