Προκαταρκτικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες στη Νότια Αφρική υποδεικνύουν ότι η αναλογία των ασυμπτωματικών κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση της Όμικρον συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως εξηγούν γιατί το νέο στέλεχος εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Τα νέα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τα οποία δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζονται ως προδημοσίευση, προέρχονται από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες εμβολίων.
Ανάλυση σε μερίδα ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη Siskone, η οποία εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson, το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων κατά την περίοδο που η Όμικρον εξαπλωνόταν στη Νότια Αφρική έφτασε το 16%, συγκριτικά με μόλις 2,6% την περίοδο κατά την οποία επικρατούσαν οι παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.
H Όμικρον διαπιστώθηκε ότι προσβάλλει και εμβολιασμένους, ωστόσο «δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε πώς ο εμβολιασμός επηρεάζει την ασυμπτωματική λοίμωξη και τη μετάδοση» επισήμανε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν.
Σε μια δεύτερη ανάλυση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα της μελέτης Ubuntu που εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna, το ένα τρίτο των 230 συμμετεχόντων βρέθηκε θετικό στην Covid-19.
Και τα 56 δείγματα που στάλθηκαν για γενετική ανάλυση ήταν θετικά στην Όμικρον, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις το ιικό φορτίο ήταν χαμηλό, ένδειξη υψηλής αναλογίας ασυμπτωματικών κρουσμάτων.
Το εύρημα αυτό «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ποσοστό θετικότητας πριν από την Όμικρον, το οποίο κυμαινόταν από λιγότερο από 1% έως 2,4%» ανέφεραν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
Τα ευρήματα, καταλήγουν, δείχνουν ότι η υψηλή αναλογία ασυμπτωματικών κρουσμάτων «είναι πιθανώς μείζων παράγοντας στην ταχεία και ευρεία εξάπλωση της παραλλαγής, ακόμα και μεταξύ πληθυσμών με υψηλά επίπεδα προηγούμενων λοιμώξεων από κοροναϊό».