Quantcast

Ο τρόπος που κρατάτε το στυλό μπορεί να αποκαλύψει αν εμφανίζετε σημάδια Αλτσχάιμερ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας ανακάλυψαν τώρα άλλα σημάδια σε τεστ με στυλό και χαρτί, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα

Ο τρόπος με τον οποίο κρατάτε το στυλό μπορεί να υποδεικνύει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη.

 

Με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, το άτομο χάνει σιγά-σιγά τη μνήμη του και την ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Υπάρχουν, όμως, κάποιες πρώιμες ενδείξεις στη συμπεριφορά ενός ατόμου, που μπορούν να σηματοδοτήσουν πιθανή επικείμενη διάγνωση, από το κακό παρκάρισμα μέχρι την αλλαγή του χιούμορ.

Οι δοκιμασίες με στυλό και χαρτί χρησιμοποιούνται συχνά από έναν παθολόγο για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer και απαιτούν από το άτομο να σχεδιάσει ένα σχήμα, όπως ένα αστέρι ή έναν δείκτη ρολογιού, από μνήμης. Όσο λιγότερο ικανός είναι να το κάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να πάσχει από άνοια.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας ανακάλυψαν τώρα άλλα σημάδια σε τεστ με στυλό και χαρτί, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα. Μελέτησαν 144 άτομα, με διαφορετικά επίπεδα γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων με άνοια και κάποιων που ήταν απολύτως υγιείς.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν από πέντε διαφορετικές δοκιμασίες σχεδίασης που αφορούσαν την πίεση της πένας, τη στάση της, την ταχύτητα και το πόσο συχνά ένα άτομο έκανε παύσεις.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα χαρακτηριστικά και χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε υπολογιστή, για να δουν πόσο καλά τα χαρακτηριστικά του σχεδίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ατόμων με ή χωρίς φυσιολογική νόηση. Ορισμένοι από τους ασθενείς είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (MCI), δηλαδή όταν κάποιος έχει απώλεια μνήμης λίγο χειρότερη από τη γήρανση, αλλά όχι τόσο σοβαρή όσο η άνοια.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν όσους έπασχαν από MCI ή Alzheimer από τον τρόπο που σχεδίαζαν. Τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην πίεση του στυλό, που σημαίνει ότι ορισμένες γραμμές ήταν ομαλές και ισχυρές, ενώ άλλες ήταν αδύναμες και ασταθείς. Επίσης, έκαναν περισσότερες παύσεις και η ταχύτητά τους ήταν πιο αργή.

Ο καθηγητής Tetsuaki Arai, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αν και είναι σαφές ότι τα χαρακτηριστικά σχεδίασης που σχετίζονται με την κίνηση και την παύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των γνωστικών διαταραχών, τα περισσότερα τεστ ελέγχου παραμένουν σχετικά ανακριβή. Αναρωτηθήκαμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν αναλύαμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ οι άνθρωποι εκτελούσαν μια σειρά από διαφορετικές εργασίες σχεδίασης». Η νόσος Αλτσχάιμερ προσβάλλει περίπου 1 στους 14 ανθρώπους άνω των 65 ετών και 1 στους 6 ανθρώπους άνω των 80 ετών.