Quantcast

Νέα μελέτη για τον κορωνοϊό: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν μακρά Covid-19

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες πάνω στη μακρόχρονη Covid-19 είχαν εστιάσει σε ενήλικες και εφήβους

Τα παιδιά έως 14 ετών που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μπορούν επίσης -όπως οι ενήλικες- να εμφανίσουν μακρά Covid-19 με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον για δύο μήνες, όπως επιβεβαιώνει μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

 

Η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σελίνα Κίκενμποργκ Μπεργκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 παιδιά 0-14 ετών με θετικό τεστ κοροναϊού, καθώς και για 33.000 παιδιά χωρίς Covid-19 (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες των παιδιών με Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο μήνες μετά την αρχική λοίμωξη: Τα ποσοστά μακράς Covid-19 ήταν 40% στις ηλικίες 0-3 ετών, 38% στις ηλικίες 4-11 ετών και 46% στις ηλικίες 12-14 ετών. Τα αντίστοιχα χαμηλότερα ποσοστά ήταν 27%, 34% και 41% για τα παιδιά χωρίς Covid-19.

Τι έδειχναν μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες πάνω στη μακρόχρονη Covid-19 είχαν εστιάσει σε ενήλικες και εφήβους. Ορισμένα συμπτώματα (εναλλαγές ψυχικής διάθεσης, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, κόπωση κ.ά.) μπορεί να εμφανιστούν και σε παιδιά χωρίς Covid-19, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοια συμπτώματα συμβαίνουν κάπως συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα παιδιά που προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό.

Τα συχνότερα παρατεταμένα συμπτώματα Covid-19 στις ηλικίες 0-3 ετών ήταν οι διαταραχές ψυχικής διάθεσης, τα εξανθήματα και οι στομαχόπονοι, στις ηλικίες 4-11 ετών οι εναλλαγές διάθεσης, οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης και τα εξανθήματα, ενώ στις ηλικίες 12-14 ετών η κόπωση, οι διαταραχές διάθεσης και η δυσκολία μνήμης και συγκέντρωσης.