Μουχλιασμένο ψωμί: Μπορούμε να το φάμε, αφαιρώντας το χαλασμένο μέρος;

Πόσο ασφαλής είναι αυτή η τακτική;

Σε όλα τα νοικοκυριά τυχαίνει κάποια στιγμή, να ξεχαστεί το ψωμί και να πιάσει μούχλα.

 

Και δεν είναι και λίγοι όσοι κόβουν το μουχλιασμένο μέρος και τρώνε το υπόλοιπο το οποίο φαίνεται… φρεσκότατο

Πόσο ασφαλής όμως είναι αυτή η τακτική; την οποία ακολουθούμε όχι μόνο για το ψωμί αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως τα φρούτα, το τυρί κ.ο.κ.

Αν και η μούχλα σε ένα προϊόν είναι μια φυσική διαδικασία, αυτό δε σημαίνει ότι είναι κάτι απλό. Πολλοί πιθανόν να έχουν φάει, σκόπιμα ή κατά λάθος, κάποιο τρόφιμο με μούχλα, όμως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν είναι και τίποτα πολύ σοβαρό, καθώς όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες.

Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες οι οποίες παράγονται από την ανάπτυξη μυκήτων σε τροφές και ζωοτροφές.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μούχλα που βλέπουμε πάνω στα τρόφιμα (ψωμί, τυρί, φρούτα, κλπ) είναι μόνο το μέρος της ανάπτυξης των μυκήτων, που είναι ορατό στην επιφάνεια των τροφίμων.

Συνήθως οι μύκητες της μούχλας έχουν προχωρήσει με τις νηματώδεις ρίζες τους βαθιά στο τρόφιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τοξίνες μπορεί να έχουν διασκορπιστεί σε όλο το τρόφιμο και απλά να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Μπορούν να προκαλέσουν από διάρροια και εμετό, μέχρι σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, φτάνοντας ακόμη και στο να προκαλέσουν θάνατο.

«Οι μυκοτοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά την πέψη του χαλασμένου φαγητού. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι από ναυτία και κοιλόπονοι, μέχρι οισοφαγίτιδα και καρκίνο στο συκώτι», προειδοποιεί ο Simon Dawson, λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Αν νομίζετε ότι το θέμα είναι μικρό ή εύκολα διακριτό, κάνετε μεγάλο λάθος. Υπολογίζεται ότι η μόλυνση από μυκοτοξίνες αφορά το 25% των καλλιεργειών παγκοσμίως!

Είναι όλα τα είδα μούχλας επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα είδη μούχλας επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

«Η δυσκολία είναι ότι δεν παράγουν όλα τα είδη μούχλας αυτές τις επικίνδυνες τοξίνες, αλλά ακόμη και αυτές που τις παράγουν, δεν το κάνουν πάντα», επισημαίνει ο Simon Dawson.

Το πιο περίφημο παράδειγμα είναι τα μπλε τυριά, όπως το stilton ή το ροκφόρ.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να καταναλώσουμε μουχλιασμένα τρόφιμα;

Η απάντηση των ειδικών στο ερώτημα αυτό είναι λακωνική και απόλυτη: «Όχι».

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι είναι ότι δεν είναι το πρόβλημα μόνο η επιφάνεια, η οποία είναι μουχλιασμένη. Ειδικά για τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα μαλακά φρούτα, οι τοξίνες μπορεί να έχουν βαθιές ρίζες και να μην είναι ορατές. Σε αντίθεση με τα σκληρά τυριά ή το αποξηραμένο κρέας», εξηγεί ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

«Τρώγοντας μια φέτα ψωμιού, που έχει καθαριστεί από τη μούχλα, δε σημαίνει ότι απαλλαχθήκατε από το πρόβλημα. Εξάλλου, ελλοχεύει και ο κίνδυνος διασποράς από σπόρους της μούχλας, όταν ανοίγει κανείς μια σακούλα με μουχλιασμένο φαγητό. Αυτά απελευθερώνονται στον αέρα και μπορεί κανείς να τα εισπνεύσει ή να μολυνθούν παραπλήσιες επιφάνειες», εξηγεί.

Πηγή: cibum.gr