Quantcast

Μαζάνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την οξεία ηπατίτιδα

Η σχέση με τον κορωνοϊό

Σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως και προκαλεί ανησυχία στους γονείς, απάντησε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, από τα παιδιά που θα εμφανίσουν την συγκεκριμένη ηπατίτιδα, τουλάχιστον το 89%-90% θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο αλλά την περνούν ελαφριά, με ενυδάτωση, καθώς σπανίως χρειάζεται να δοθούν φάρμακα και γυρίζουν στο σπίτι τους.

Το 5-6% των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος

Ωστόσο, το 5%-6% αυτών των περιστατικών θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. «Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί αν δεν γίνει μεταμόσχευση ήπατος θα χάσουν την ζωή τους. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε κέντρα που μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί ένα παιδί θα πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για να κάνει μεταμόσχευση» τόνισε.

«Στο ποσοστό αυτό των παιδιών», συνέχισε ο κ. Μαζάνης, «που θα χρειαστούν μεταμόσχευση αν προστεθεί και ένα 2%-3% τα οποία καταλήγουν, αθροίζεται ένα ποσοστό 8% που μπορεί να χάσει την ζωή του από αυτή την ηπατίτιδα. Οπότε γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία».

Όσον αφορά στην αιτία, σημείωσε, έχουν ανιχνεύσει στα μισά περιστατικά με οξεία ηπατίτιδα τον αδενοϊό 41 «που για εμάς τους παιδιάτρους είναι το «ψωμοτύρι» του ιού, γιατί καθημερινά τον βλέπουμε σε πολλά περιστατικά σε παιδάκια που προκαλεί ρινίτιδες, βρογχίτιδες, εμετούς, διάρροιες, είναι ένας συνηθισμένος ιός».

Περίπου στο 30% των παιδιών με ηπατίτιδα είχαν και κορωνοϊό

Ωστόσο, πρόσθεσε, για κάποιον λόγο, τον οποίο δεν ξέρουμε ακόμη, φαίνεται ότι αυτός προκαλεί σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, στα μισά από αυτά που αρρωσταίνουν, αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Συνεχίζουν, είπε, να το ψάχνουν και σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό γιατί περίπου στο 30% των παιδιών που έχουν αυτή την ηπατίτιδα ανιχνεύτηκε και κορωνοϊός. Είτε την περνούσαν αυτή την εποχή ή την είχαν περάσει πριν από μερικούς μήνες. «Επομένως βρισκόμαστε ακόμη σε εγρήγορση» ανέφερε χαρακτηριστικά.Πάντως, υποστήριξε ότι οι γονείς δεν πρέπει να θορυβούνται ιδιαίτερα.

Πότε καταλαβαίνουμε πως ένα παιδί έχει ηπατίτιδα

«Επειδή αυτή την εποχή υπάρχουν πολλές γαστρεντερίτιδες με εμετούς και με διάρροιες επειδή και η οξεία ηπατίτιδα έχει εμετούς και διάρροιες, δεν σημαίνει ότι κάθε παιδάκι που έχει αυτά τα συμπτώματα αυτή την εποχή θα έχει ηπατίτιδα. Άρα θα πρέπει να απευθύνονται στον προσωπικό τους παιδίατρο ο οποίος ξέρει το ιστορικό του παιδιού και θα εκτιμήσει αν πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις, οι οποίες στην περίπτωση αυτή είναι οι τρανσαμινάσες, οι οποίες φυσιολογικά είναι γύρω στο 30. Αν ανιχνευτούν πάνω από 500-1000, σημαίνει ότι το παιδάκι έχει ηπατίτιδα και θα πρέπει να γίνει έλεγχος τι είδους ηπατίτιδα έχει, γιατί μπορεί να έχει μια άλλη απλή ηπατίτιδα και όχι αυτή την αγνώστου αιτιολογίας» επισήμανε ο κ. Μαζάνης.

Ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή των παιδιών

Παράλληλα, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή των παιδιών, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και προσοχή στην συντήρηση των τροφίμων, γιατί μέσα στην ζέστη τα τρόφιμα αλλοιώνονται και μπορεί να πάθει ένα παιδί εμετούς και διάρροιες. «Και γενικά να αποφεύγουν τον συνωστισμό, γιατί εκτός από την ηπατίτιδα έχουμε και πάρα πολλά κρούσματα του κορονοϊού» συμπλήρωσε.

Μέσα στον Ιούλιο υπολογίζεται πως θα έχουμε 60.000 κρούσματα στα παιδιά

«Αυτή την εποχή έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, εκτός από τον κορωνοϊό, που συνήθως αυτή την εποχή δεν είχαμε τόσες ιώσεις και πυρετούς. Αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πάρα πολλά στα παιδιά, αυτά που δηλώνονται είναι ελάχιστα μπροστά στην πραγματικότητα. Η εικόνα των περιστατικών που έχουμε δεν είναι η πραγματική. Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε περίπου 60.000 κρούσματα στα παιδιά, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο που ήμασταν στην καρδιά του κορονοϊού. Τα παιδιά βέβαια το περνάνε με ελαφριά συμπτώματα, παρ’ όλα αυτά όμως παρατηρούμε ότι κάνουν υψηλούς πυρετούς σε σχέση με την προηγούμενη φάση που πολλά παιδάκια το περνούσαν ασυμπτωματικά. Και οι ηλικίες που χτυπάει τώρα η παραλλαγή Όμικρον είναι από 0 ημερών έως 4-5 ετών και εφήβους 14-16 ετών. Επειδή τα μικρά παιδιά όμως δεν είμαι εμβολιασμένα είναι και πιο ευάλωτα» ανέφερε ακόμα ο κ. Μαζάνης.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ των παιδιών από 6 μηνών έως 5 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα. «Η δόση είναι το ένα τρίτο της δόσης που κάνουμε στα παιδιά 5-12 και περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει δοθεί και η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη» τόνισε.