Long Covid: Συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα

Τρία χρόνια μετά την πανδημία, και ενώ νομίζαμε ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 είχε μειωθεί, νέα έρευνα έριξε περισσότερο φως στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Health Forum, τα άτομα που είχαν κολλήσει COVID-19 στο παρελθόν μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων – ακόμη και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

 

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12 μηνών, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων για 13.435 ενήλικες που είχαν Long Covid και 26.870 άτομα που δεν είχαν τον ιό. Η μελέτη συνυπολόγισε τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις πριν από την εκδήλωση της λοίμωξης.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα με μακρά COVID είχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με την ομάδα χωρίς. Συγκεκριμένα, το 2,8% των ατόμων με μακροχρόνιο COVID είχε πεθάνει σε σύγκριση με μόλις το 1,2% εκείνων που δεν είχαν κολλήσει τον ιό.

Η μελέτη εντοπίζει περαιτέρω την κόπωση, τον πονοκέφαλο και τη διαταραχή της προσοχής ως τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με μακρά COVID.

“Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι η long COVID είναι μια πάθηση της υγείας που πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα οι αυξημένοι κίνδυνοι θνησιμότητας για τα άτομα με μακρά COVID”, δήλωσε στο Euronews Next η Dr. Andrea DeVries, Staff Vice President for Health Services Research στην Elevance Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Με βάση τη μελέτη, τα άτομα που διαγνώστηκαν με μακρά COVID είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν περίθαλψη για καρδιαγγειακά συμβάντα και 3,64 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν πνευμονική εμβολή. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η μακρά COVID θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής”, πρόσθεσε.

Κίνδυνοι για την υγεία μετά από Long COVID

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξαγόταν και οι επιστήμονες μελετούσαν τα αποτελέσματα της COVID-19, από την έναρξη της πανδημίας αναφέρθηκε ένα ευρύ φάσμα διαρκών συμπτωμάτων, από πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα μέχρι τριχόπτωση και ακόμη και κατάθλιψη.

Ορισμένοι πάσχοντες ανέφεραν μάλιστα ότι δεν ανέκτησαν ποτέ πλήρως την πλήρη όσφρηση και τη γεύση τους.

Τα αποτελέσματα των μελετών έχουν τονίσει περαιτέρω τα συμπτώματα και έχουν αποκαλύψει ακόμη πιο επικίνδυνους κινδύνους για την υγεία.

Για παράδειγμα, μια άλλη νέα ερευνητική εργασία υποδεικνύει ότι η προσβολή από τον ιό σας κάνει επίσης πιο επιρρεπείς σε προβλήματα του εντέρου.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε στη σύγκριση των ιατρικών φακέλων περισσότερων από 11,6 εκατομμυρίων ατόμων που έπασχαν από COVID-19 τα τελευταία τρία χρόνια και 5,6 εκατομμυρίων ατόμων που δεν προσβλήθηκαν από τη νόσο την ίδια περίοδο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προσβολή από την COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια. Αποκάλυψε επίσης άλλα συμπτώματα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι.

Ενώ πολύ περισσότερες έρευνες έρχονται στο φως σχετικά με το θέμα, η παρατεταμένη διάρκεια της Covid έχει συσχετιστεί με περισσότερα από 200 συμπτώματα και 50 καταστάσεις υγείας μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον DeVries, τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψη των λοιμώξεων από το COVID-19 και να βελτιωθεί η παρακολούθηση της υγείας των ατόμων μετά από μια λοίμωξη.

“Ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για την πολιτική και τη δημόσια υγεία θα θεωρήσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης σημαντικά καθώς εξετάζουν τις πρόσφατες τάσεις στη χρήση, τις δαπάνες και τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Και περαιτέρω, ότι θα λάβουν πολιτικές και προγραμματικές αποφάσεις με βάση αυτή την τεκμηριωμένη κατανόηση αυτών των δεδομένων”, δήλωσε ο DeVries στο Euronews next.

 

Πηγή: Euronews.next