Quantcast

Κορωνοϊός: Το φάρμακο imatinib μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με βαριά συμπτώματα

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του imatinib σε 385 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19

Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική μελέτη. Επίσης, οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκαν μικρότερης διάρκειας διασωλήνωση σε ΜΕΘ και λιγότερο έξτρα οξυγόνο.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του imatinib σε 385 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 στο πλαίσιο της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) μελέτης CounterCOVID. Όλοι οι ασθενείς -τόσο στην ομάδα του πλασίμπο όσο και του imatinib- έπαιρναν παράλληλα άλλα φάρμακα κατά της Covid-19, κυρίως δεξαμεθαζόνη (72%).

Διαπιστώθηκε ότι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση του υπό δοκιμή φαρμάκου, 18 ασθενείς (9,1%) είχαν πεθάνει στην ομάδα του imatinib έναντι 31 (16,5%) στην ομάδα ελέγχου του πλασίμπο. Οι ασθενείς που πήραν imatinib, κατά μέσο όρο, διασωληνώθηκαν επί επτά ημέρες έναντι δώδεκα ημερών στην ομάδα του πλασίμπο. Η μέση διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ ήταν εννέα ημέρες στην ομάδα του imatinib έναντι 13 ημερών στην ομάδα του πλασίμπο.

Το imatinib, ένας αναστολέας της κινάσης τυροσίνης, χρησιμοποιείται κυρίως ως ογκολογικό φάρμακο, καθώς μπλοκάρει μία πρωτεΐνη που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο μπορεί, επίσης, να μπλοκάρει την επικίνδυνη βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες υπό έντονα φλεγμονώδεις συνθήκες, όπως αυτές που συχνά προκαλεί η βαριά Covid-19.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «το imatinib ωφελεί επειδή μειώνει το πνευμονικό οίδημα στο οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας. Αν άλλες μελέτες επιβεβαιώσουν τα ευρήματά μας, το imatinib μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη θεραπεία της Covid-19». Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες τρεις κλινικές δοκιμές του imatinib και αναμένονται τα αποτελέσματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ