Κορωνοϊός: Τι είναι το εμβόλιο της Sanofi που αναμένεται τον Απρίλιο

Το νέο εμβόλιο δεν βασίζεται στο mRNA και ίσως βοηθήσει στην κάλυψη του εμβολιαστικού κενού

Ένα ακόμα πρωτεϊνικό εμβόλιο αναμένεται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα ότι θα δώσει λύση για όσους εκφράζουν φόβους σχετικά με τη νεότερη τεχνολογία του mRNA.

Το εμβόλιο Covid-19 της γαλλικής Sanofi Pasteur αναμένεται τον Απρίλιο, δήλωσε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παρά το γεγονός το σκεύασμα δεν έχει ακόμα λάβει το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το εμβόλιο Vidprevtyn βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το εγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax που αναμένεται στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα.

Η Sanofi είχε ανακοινώσει πέρυσι πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙ, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων, είναι καλά ανεκτό και δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες.

Το Vidprevtyn περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την ακίδα ως εισβολέα και παράγει αντισώματα εναντίον της.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των εμβολίων της Novavax και της Sanofi η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως και η Novavax, η Sanofi παράγει την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο του κοροναϊού. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.