Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία – Μείωση ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά ζητά ο ΦΣΘ

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έλλειψη παρακεταμόλης παρατηρείται στα φαρμακεία αυτές τις ημέρες πέραν των άλλων ελλείψεων φαρμάκων και διαφόρων μη φαρμακευτικών ειδών που έχουν αυξημένη ζήτηση, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι το θέμα της έλλειψης παρακεταμόλης θα λυθεί τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά τα προϊόντα που έχουν αυξημένη ζήτηση λόγω κορωνοϊού, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη μασκών, ενώ υπάρχουν (αλλά με το “σταγονόμετρο”) αντισηπτικά και γάντια.

Ο κ. Ευγενίδης ανέφερε ακόμα πως δεν ισχύουν οι φήμες ότι οι πολίτες προμηθεύονται φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που προσβληθούν από κορωνοϊό, γιατί αυτά τα φάρμακα χορηγούνται μόνο με συνταγή.
Ζητούν μείωση συντελεστή ΦΠΑ λόγω κορωνοϊού

Να σημειωθεί ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με επείγουσα επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 6% για τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για προϊόντα όπως χειρουργικές μάσκες, μάσκες με ειδικά φίλτρα, γάντια από λάτεξ, βινύλιο και νιτρίλιο, αντισηπτικά διαλύματα και γέλες, χειρουργικές ποδιές, ποδονάρια, σκούφους και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την πρόληψη της επιμόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία.

«Δυστυχώς παρατηρείται αύξηση των τιμών σε πολλά από αυτά τα προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που τυγχάνουν ευρείας χρήσης, για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με την αυξημένη ζήτηση, κυρίως όμως εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς, αφού ούτε μάσκες εισάγονται στον βαθμό που θα έπρεπε, ούτε πρώτες ύλες και συσκευασίες για παραγωγή αντισηπτικών είναι διαθέσιμες», επισημαίνει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

«Ως ένα ελάχιστο μέτρο για την ανακούφιση κυρίως των πολιτών που αγοράζουν κάποια από αυτά τα προϊόντα, αλλά και του κράτους που προμηθεύεται το σύνολο όλων των παραπάνω, φρονούμε πως επείγει και είναι απαραίτητη η άμεση μετάβασή τους στο μειωμένο συντελεστή του 6%», τονίζει ο ΦΣΘ.