Κορωνοϊός – ΟΗΕ: Ο κόσμος απειλείται από εκτεταμένους λιμούς «βιβλικών διαστάσεων» λόγω της πανδημίας

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ

Με εκτεταμένους λιμούς «βιβλικών διαστάσεων» λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού απειλείται ο κόσμος, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι απαιτείται άμεση ανάληψη δράσης για να μην πεθάνουν από την πείνα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Πάνω από 30 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο απειλούνται με εκτεταμένο λιμό και σε δέκα εξ’ αυτών –που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τώρα την πανδημία του κορωνοϊού με τους σχεδόν 180.000 νεκρούς ανά την υφήλιο μέχρι στιγμής- ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στο όριο της λιμοκτονίας, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ. «Δεν μιλάμε για ανθρώπους που πέφτουν να κοιμηθούν με άδειο το στομάχι, αλλά για ακραίες καταστάσεις. Αν δεν φθάσουν τρόφιμα σ’ αυτούς τους ανθρώπους θα πεθάνουν», τόνισε στον Guardian.

Έκθεση του ΟΗΕ υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα μπορεί να εκτιναχθεί φέτος από τα 135 σε 265 εκατομμύρια. Η τέταρτη ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη δραματική κατάσταση στην Υεμένη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα, την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν –όπου το 61% του πληθυσμού είχε ήδη πληγεί πέρυσι από επισιτιστική κρίση-, το Σουδάν, τη Συρία, τη Νιγηρία και την Αϊτή.

Ακόμα και πριν εξαπλωθεί η πανδημία, περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και της νότιας Ασίας αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω της ξηρασίας και των χειρότερων εδώ και δεκαετίες επιδρομών ακρίδων. Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του WFP κάλεσε τον κόσμο «να δράσει σοφά και γρήγορα». «Μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων μέσα σε λίγους μήνες. Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», τόνισε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Αρίφ Χουσάιν, υπογράμμισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι πιθανώς καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους, «που κρέμονται ήδη από μια κλωστή».

«Είναι το τελειωτικό χτύπημα για εκατομμύρια ακόμη, που μπορούν να τραφούν μόνον αν κερδίζουν το μισθό τους». Ο αριθμός των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν οξεία διατροφική ανασφάλεια ίσως διπλασιαστεί φέτος λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Τα περιοριστικά μέτρα κι η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν ήδη αποδεκατίσει το δίχτυ ασφαλείας τους. Κι ένα ακόμη σοκ –σαν την Covid 19- αρκεί για να τους σπρώξει στο χείλος του γκρεμού. Πρέπει να δράσει τώρα συλλογικά για να μετριάσουμε τις συνέπειες αυτής της παγκόσμιας καταστροφής», τόνισε.