Κορωνοϊός – Μυστηριώδης αυτοάνοση αντίδραση ίσως ευθύνεται για πολλούς θανάτους

Μάλιστα τα μυστηριώδη «αυτοαντισώματα» ανιχνεύονται συχνότερα στους ηλικιωμένους

Άγνωστα ως σήμερα αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στο ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, εμπλέκονται έως και στο 20% των θανάτων από Covid-19, αποκαλύπτει διεθνής μελέτη σε χιλιάδες ασθενείς.

 

Μάλιστα τα μυστηριώδη «αυτοαντισώματα» ανιχνεύονται συχνότερα στους ηλικιωμένους, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί οι μεγάλες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Το πρώτο σκέλος της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Immunology, εξετάζει 3.595 ασθενείς από 38 χώρες οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική και αρκετοί απεβίωσαν,

Εξετάσεις αίματος έδειξε ότι το 13,6% των ασθενών έφεραν αντισώματα που επιτίθενται στις ιντερφερόνες τύπου 1, μόρια που ρυθμίζουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από ιούς.

Η ηλικία διαπιστώθηκε ότι παίζει ρόλο, καθώς τα αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 21% των ασθενών άνω των 80 ετών, συγκριτικά με 9,6% για τους κάτω των 40.

Επιπλέον, τα αυτοαντισώματα βρέθηκαν στο 18% των ασθενών που απεβίωσαν λόγω Covid-19, ένδειξη ότι επιδεινώνουν τη νόσο.

Η αύξηση των αντισωμάτων στους μεγαλύτερες ηλικίες «εν πολλοίς εξηγεί το υψηλό ρίσκο βαριάς Covid στον ηλικιωμένο πληθυσμό» υποστήριξε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Ζαν-Κορέν Κασανόβα του Πανεπιστημίου «Ροκφέλερ» της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 είναι αυξημένος και σε άτομα που φέρουν μεταλλάξεις που επηρεάζουν τις ιντερφερόνες τύπου 1, μια ακόμα ένδειξη ότι τα μόρια αυτά εμπλέκονται στα σοβαρά περιστατικά της νόσου.

Ο Κασανόβα πιστεύει πλέον ότι τα αυτοαντισώματα είναι αιτία και όχι συνέπεια της σοβαρής Covid-19.

Τα μυστηριώδη αντισώματα υπάρχουν πάντως και σε ένα μικρό ποσοστό του υγιούς πληθυσμού, δείχνει το δεύτερο σκέλος της μελέτης, το οποίο εξετάζει δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία από σχεδόν 35.000 υγιή άτομα. Αυτοαντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 0,18% των ατόμων 18-69 ετών, ποσοστό που αυξήθηκε στο 1,1% για τους 70-79 ετών και στο 3,4% για τους άνω των 80.

Τα ευρήματα, λέει ο Καζανόβα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους γιατρούς. Για την αναγνώριση των ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό, τα νοσοκομεία θα πρέπει να τους υποβάλλουν σε εξετάσεις αίματος για την παρουσία αυτοαντισωμάτων

Το δείγμα των 35.000 ανθρώπων είναι «πολύ μεγάλο για να το αγνοήσουμε» σχολίασε ο Άαρον Ρινγκ, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Η ομάδα του βρήκε σε ασθενείς του κοροναϊού ενδείξεις αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται σε άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος».

«Νομίζω πως μόλις έχουμε αρχίσει να ξύνουμε την επιφάνεια» είπε.