Quantcast

Κορωνοϊός: Λιγότερη η εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΗΒ και Ιαπωνία

Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΕ 6 ΧΩΡΕΣ

Πώς διαχειρίστηκαν την πανδημία, σύμφωνα με την κοινή γνώμη.

 

Η στήριξη της κοινής γνώμης στον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία του κορωνοϊού οι κυβερνήσεις μειώνεται σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

 

Η έρευνα διεξήχθη σε έξι χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία.

 

Στη Βρετανία μόνο το 35% των ερωτηθέντων έκρινε θετική τη διαχείριση της κρίσης της covid-19 από την κυβέρνηση, μείωση 3 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο.

 

Το 44% κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ

 

Αντίστοιχη είναι η τάση στις ΗΠΑ, με το 44% των ερωτηθέντων να είναι δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κρίσης (έναντι 40% στα μέσα Ιουνίου), αλλά και στην Ιαπωνία όπου το 51% εκτιμά ότι οι αρχές χειρίζονται με λάθος τρόπο την πανδημία.

 

Αντίθετα οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τον Ιούνιο, αν και το 41% παραμένει δυσαρεστημένο, ποσοστό μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες έναντι του προηγούμενου μήνα.

 

Υπέρ της χρήσης μάσκας το 73% των Γάλλων

Η έρευνα αποκάλυψε εξάλλου ότι μεγάλο μέρος των πολιτών στηρίζει τη χρήση μάσκας. Το 73% των Γάλλων εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στους δημόσιους χώρους, έναντι του 68% των Ιαπώνων και του 65% των Βρετανών. Στις ΗΠΑ, όπου το θέμα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, το 63% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 

Μόνο η Σουηδία με ποσοστό 37% φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, με τις μάσκες να απουσιάζουν από τους δημόσιους χώρους και τις αρχές να μην συνιστούν τη χρήση της.

 

Η λανθασμένη αντίληψη των πολιτών για το εύρος των μολύνσεων

Η δημοσκόπηση εξέτασε επίσης την αντίληψη που έχουν πολίτες για την έκταση και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σχέση με την πραγματικότητα. Σε όλες τις χώρες οι πολίτες έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το εύρος των μολύνσεων αλλά και των θανάτων. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το 22% του πληθυσμού της χώρας έχει προσβληθεί από την covid-19, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι λιγότερο από το 0,5% των Βρετανών έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό.

 

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει μολυνθεί, ενώ στην πραγματικότητα ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι τουλάχιστον 16 φορές μικρότερος. Τέλος, οι πολίτες των έξι αυτών χωρών ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Περισσότεροι από τρεις Βρετανοί στους τέσσερις και δύο Αμερικανοί στους τρεις εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται δεύτερο κύμα. Το 53% των Γερμανών έχει την ίδια ανησυχία, ποσοστό που σημειώνει αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο.