Quantcast

Kορωνοϊός: Kατοικίδια και ζώα εκτροφής μπορεί να γίνουν «δεξαμενές» του ιού, προειδοποιούν επιστήμονες

ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Τον κίνδυνο να μετατραπούν τα ζώα και ειδικά τα κατοικίδια και τα ζώα εκτροφής σε «δεξαμενές» του νέου κορωνοϊού και να προκαλέσουν έτσι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ακόμη κι αν η Covid-19 εκριζωθεί από τους ανθρώπους, επισημαίνουν επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Lancet Μicrobe ερευνητές του University College του Λονδίνου αν ο φονικός κορωνοϊός με τα άνω των 450.000 θύματα παγκοσμίως μολύνει πληθυσμός ζώων που ζουν κοντά σε ανθρώπους, όπως τα κατοικίδια και τα ζώα εκτροφής, τότε μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ξέσπασμα στην περιοχή εκείνη. Γι’ αυτό και απευθύνουν έκκληση να γίνουν ενδελεχείς έρευνες ώστε να εντοπιστούν τα ζώα εκείνα που είναι ευάλωτα στον SARS-CoV-2 με την ελπίδα να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε από πληθυσμό νυχτερίδων στην Κίνα, μεταπήδσε σε άλλο ζωικό είδος προτού περάσει στους ανθρώπους πέρυσι. Η συγγραφέας της έρευνας, καθηγήτρια Τζόαν Σαντίνι, είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα ζώα μπορούν να κολλήσουν τον SARS-CoV-2 από ανθρώπους και ίσως να είναι σε θέση να τον μεταδώσουν σε άλλους. «Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος, αφού πρόκειται για έναν τομέα μελέτης στον οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής προτρεραιότητα», αναφέρει η βιολόγος. «Πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικής επιτήρησης για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αιφνιδιαστούμε από ένα κύμα σε ζώα, που θα συνιστούσε απειλή όχι μόνον για τις δικές τους ζωές, αλλά και των ανθρώπων.»

Όπως επεσήμανε η δρ Σαντίνι «η μετάδοση του κορωνοϊού σε πληθυσμούς ζώων μπορεί να γίνει ανεπίστροφη, αν δεν ληφθούν μέτρα και μπορεί να απειλήσει την επιτυχία των μέτρων που λαμβάνουν οι Αρχές, αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να κολλούν τον ιό από μολυσμένο πληθυσμό ζώων». Η Σαντίνι και η καθηγήτρια Σάρα Έντουαρντς, που συνυπογράφει το άρθρο, εξέτασαν στοιχεία από μελέτες, πειράματα που εξέτασαν τη μόλυνση μικρών ομάδων ζώων καθώς και εργαστηριακά και υπολογιστικά μοντέλα, που περιγράφουν τους μηχανισμούς διασποράς του ιού και υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί θεωρητικά να μεταδοθεί σε πολλά ζώα, αφού η πρωτεϊνη-ακίδα του ιού για την αγκίστρωσή του σε κύτταρα του ξενιστή χρησιμοποιεί μια πρωτεϊνη που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά ζωικά είδη. Οι ερευνητές συμβουλεύουν να ταυτοποιηθούν τα ζώα που μπορούν να μολυνθούν και να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα ή σε ανθρώπους. Πρόσφατα καταγράφηκαν τέτοιες περιπτώσεις σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία,  όπου μολύνθηκαν δύο άνθρωποι από τον κορωνοϊό μέσω των μικρών θηλαστικών.

Η καθηγήτρια Έντουαρντς υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ μεγάλοι αριθμοί ζώων, ειδικά εκείνα που ζουν κοντά σε ανθρώπους, όπως τα οικόσιτα και τα ζώα εκτροφής και εκείνα που κινούνται σε περιοχές γύρω από αστικά κέντρα.