Κορωνοϊός: Η Ευρώπη στην δίνη της μετάλλαξης Δέλτα

Οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

Οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, σε έναν δύσκολο αγώνα ώστε να μην γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία με ασθενείς Covid-19.

 

 

Ο επείγων χαρακτήρας των εμβολιασμών συμπίπτει με τους καλοκαιρινούς μήνες των διακοπών της Ευρώπης, με τον καλό καιρό να φέρνει περισσότερες κοινωνικές επαφές και τις κυβερνήσεις διστάζουν να επιβάλουν περιορισμούς. Οι κοινωνικές αποστάσεις συνήθως αγνοούνται, ειδικά μεταξύ των νέων, και ορισμένες χώρες κατήργησαν την υποχρεωτική μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν κίνητρα στους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν, με αυτά να περιλαμβάνουν δωρεάν είδη παντοπωλείου, κουπόνια ταξιδιού και ψυχαγωγίας και σχέδια επιβράβευσης. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε ακόμη και για μια αίσθηση πατριωτισμού.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από την ινδική μετάλλαξη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» για μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένες κοινότητες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί 30 χώρες στην ήπειρο. Εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη εμβολίων με πολύ υψηλό ρυθμό», προειδοποίησε το ECDC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί επίσης. Η παραλλαγή καθιστά «εκθετική» τη μετάδοση της Covid-19.

Τα κρούσματα αυξάνονται απότομα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ρωσία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιπτώσεις της παραλλαγής δέλτα έχουν τετραπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα μήνα, με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις την Παρασκευή κατά 46% υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα μια «ιλιγγιώδη» αύξηση του επιπολασμού της παραλλαγής δέλτα, η οποία αντιπροσώπευε μόνο το 4% των περιπτώσεων τον Μάιο, αλλά σχεδόν το 56% τον Ιούνιο. Η χώρα αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο και ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασε τους 500 για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου.

Οι αναφορές για νέες μολύνσεις στη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις 20.000 την ημέρα αυτή την εβδομάδα, και οι θάνατοι έφτασαν τους 679 την Παρασκευή, την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των νεκρών σημείωσε καθημερινά ρεκόρ. Ωστόσο, «κανείς δεν θέλει lockdown», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση, παρόλο που παραδέχθηκε ότι η κατάσταση του ιού σε ορισμένες ρωσικές περιοχές είναι «τεταμένη».

Σε ορισμένες χώρες, ο ιός εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα μεταξύ των νέων. Στην Ισπανία, το εθνικό ποσοστό συναγερμού 14 ημερών ανά 100.000 άτομα αυξήθηκε σε 152 την Παρασκευή. Αλλά για την ηλικιακή ομάδα 20-29, αυξήθηκε σε 449. Αυτοί οι αριθμοί πυροδότησαν συναγερμό σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η ολλανδική κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της σε άτομα ηλικίας 12-17 ετών για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος. Η Ελλάδα προσφέρει στους νέους ενήλικες 150 ευρώ σε πίστωση μετά την πρώτη τους δόση.

Οι αρχές της Ρώμης εξετάζουν τη χρήση φορτηγών για τον εμβολιασμό ατόμων στην παραλία. Και η Πολωνία την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε μια λοταρία ανοιχτή μόνο σε ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με νέα αυτοκίνητα μεταξύ των βραβείων.

Οι πορτογαλικές αρχές έχουν επεκτείνει τις ώρες των κέντρων εμβολιασμού, δημιούργησαν νέες κλινικές εισόδου, κάλεσαν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσει στη λειτουργία επιχειρήσεων και μείωσαν την περίοδο μεταξύ της λήψης των δύο δόσεων του εμβολίου AstraZeneca από 12 εβδομάδες σε οκτώ εβδομάδες. «Βρισκόμαστε σε αγώνα ενάντια στο ρολόι», είπε η υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Μαριάννα Βιέιρα ντα Σίλβα.

Η εμφάνιση παραλλαγών τροφοδότησε την αβεβαιότητα του κοινού σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι οι λήψεις.

Δεκαπέντε μήνες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε την κορωνοϊό «πανδημία», ορισμένες κυβερνήσεις φαίνονται πιο πρόθυμες να ανταμείψουν την υπομονή του κοινού, ενώ σκέφτονται διπλά να επαναφέρουν τους περιορισμούς.

Περίπου 40.000 οπαδοί πήγαν στον αγώνα ποδοσφαίρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αγγλίας εναντίον της Γερμανίας στο Στάδιο Wembley του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα.

Στην Πορτογαλία, οι νέοι περιορισμοί ήταν σχετικά συγκρατημένοι, όπως ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας της εστίασης τις νύχτες του Σαββατοκύριακου.

Στη Μόσχα, ωστόσο, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες άρχισαν να δέχονται τη Δευτέρα μόνο πελάτες που έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή μπορούν να έχουν αρνητικό τεστ τις προηγούμενες 72 ώρες.

Η Γαλλία άφησε τον τελευταίο από τους σημαντικότερους περιορισμούς της την Τετάρτη, επιτρέποντας απεριόριστο πλήθος σε εστιατόρια, γάμους και τις περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις παρά τις ταχύτατα αυξανόμενες περιπτώσεις της παραλλαγής του δέλτα.

Οι αναδυόμενες παραλλαγές έριξαν φως στην πρωτοφανή κλίμακα των προγραμμάτων ανοσοποίησης. Το ECDC δηλώνει ότι στις χώρες που πραγματοποιεί έρευνες, το 61% των ατόμων άνω των 18 ετών είχαν κάνει μια δόση και το 40% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ωστόσο, ο Δρ Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι η ινδική μετάλλαξη είναι έτοιμη να κυριαρχήσει τον Αύγουστο. Και σημειώνει ότι περίπου το 63% των ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή δεν είχαν μια πρώτη δόση.

«Οι τρεις προϋποθέσεις για ένα νέο κύμα νοσηλείας και θανάτων πριν από τη μείωση είναι συνεπώς σε ισχύ: Νέες παραλλαγές, έλλειμμα στην πρόσληψη εμβολίων, αυξημένη κοινωνική ανάμιξη», δήλωσε ο Κλούγκε.