Η Κίνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Έξι παρασκευάσματα εμβολίων βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, τρία από τα οποία βρίσκονται ήδη στην τρίτη φάση. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα προσφερθεί ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό μετά την έγκρισή του, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία, Γου Κεν. Πρόσφατα μάλιστα, ένα από τα εμβόλια αυτά αποφασίστηκε να χορηγηθεί σε εθελοντές στα σώματα ασφαλείας της χώρας.
Ο Κινέζος πρέσβης προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις σε σημερινή συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine κ.α.).
Προνομιακή μεταχείριση για τις αναπτυσσόμενες χώρες
Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα διανείμει ή θα πουλήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε άλλες χώρες, ο Γου απάντησε: «Υποστηρίζουμε τον κεντρικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε αυτό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Αφρική, πρέπει να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης».
Ο Κινέζος πρέσβης απέρριψε την απαίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να θεωρηθεί η Κίνα υπεύθυνη για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως.
«Οι ισχυρισμοί αυτού του είδους είναι καθαρός λαϊκισμός και δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο. Ποιος έχει αποζημιώσει τον κόσμο για τις συνέπειες της γρίπης των πτηνών, των χοίρων και του HIV; Ο Τραμπ θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές του παραλείψεις στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να μετακυλήσει την ευθύνη σε άλλους», τόνισε ο Κινέζος πρέσβης στο Βερολίνο.
Τέλος, απαντώντας στο θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού είπε : «Από πού προέρχεται ο κορωνοϊός δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί επιστημονικά. Η επιδημία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός προήλθε από την Ουχάν. Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω επιστημονικά».
Θυμίζουμε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ, άφησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίες αιχμές κατά του Πεκίνου, τόσο για τη διαχείριση του κορωνοϊού, όσο όμως και για το ενδεχόμενο να εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στην εξάπλωσή του, εργαστήριο στην πόλη Ουχάν.