Quantcast

Κορωνοϊός: Έχουμε χάσει το μέτρημα με τα πανδημικά κύματα – «Κουρασμένα» τα συστήματα Υγείας, λένε ειδικοί

Καναδοί ερευνητές οι οποίοι είχαν προβλέψει πως μέχρι την 1η Ιουλίου, το 70% των κρουσμάτων στη χώρα τους θα ανήκουν στις δύο αυτές υποπαραλλαγές, τονίζουν πως πλέον έχουν χάσει το μέτρημα, καθώς ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί συνεχώς εξάρσεις και υφέσεις

Από Καναδά μέχρι Αφρική και από ΗΠΑ μέχρι Ευρώπη, οι υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 φαίνεται πλέον να είναι οι μόνες που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Δεδομένου πως η «συμπεριφορά» των δύο υποπαραλλαγών διαφέρει από τις υπόλοιπες, οι ειδικοί επικεντρώνονται σε δύο ερωτήματα: Στο πως η τέταρτη δόση μπορεί να αποτελέσει ασπίδα όπως έγινε με τις προηγούμενες παραλλαγές και στο κατά πόσο η 4 και η 5 επηρεάζουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας έστω και μακροπρόθεσμα.

Έχουμε χάσει το μέτρημα των πανδημικών κυμάτων

Καναδοί ερευνητές οι οποίοι είχαν προβλέψει πως μέχρι την 1η Ιουλίου, το 70% των κρουσμάτων στη χώρα τους θα ανήκουν στις δύο αυτές υποπαραλλαγές, τονίζουν πως πλέον έχουν χάσει το μέτρημα, καθώς ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί συνεχώς εξάρσεις και υφέσεις.

«Οι πιο πρόσφατες παραλλαγές Όμικρον φαίνεται να προκαλούν λιγότερες νοσηλείες και θανάτους από τις παλαιότερες αντίστοιχες, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και στη πιθανή ανοσία αγέλης», σύμφωνα με τον ειδικό σε λοιμώδεις νόσους Δρ. Ισάακ Μπόγκοχ.

Έχουμε ακόμη ένα καλοκαιρινό κύμα

Ο Καναδός γιατρός αναφερόμενος στα στοιχεία της χώρας του, τόνισε πως ούτε κι εκείνος γνωρίζει αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει τις νοσηλείες.

«Ξέρετε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλοκαιρινό κύμα. Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το κύμα. Αλλά σίγουρα έχουμε περισσότερα κρούσματα τώρα απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο ctvnews.ca και επισημαίνοντας πως ήδη σε μερικές περιοχές παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών.

Κουρασμένα τα Συστήματα Υγείας

Από την πλευρά ο επιδημιολόγος και καρδιολόγος με έδρα το Μόντρεαλ, Κριστοφερ Λάμπος επισήμανε πως τα συστήματα υγείας του πλανήτη υπέστησαν ένα πραγματικό πλήγμα τα προηγούμενα χρόνια και ακόμη δεν έχουν ανακάμψει.

Ο Δρ. Λάμπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο εξαντλημένο προσωπικό και στην έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται ακόμη και στο δικό του νοσοκομείο, την ώρα που οι ασθενείς φαίνεται να αυξάνονται ξανά.

Η μόνη λύση είναι ένα εξειδικευμένο εμβόλιο

Ο Δρ. Λάμπος λέει ότι η μόνη λύση είναι να κυκλοφορήσει στον γενικό πληθυσμό μια «ειδική τέταρτη δόση εμβολίου» που να στοχεύει στην μετάλλαξη Όμικρον.

Από την πλευρά του ο Δρ. Μπόγκοχ επισήμανε πως οι νεότερες υποπαραλλαγές είναι πολύ πιο μεταδοτικές από άλλα στελέχη, ωστόσο παραμένει ασαφές αν είναι πιο επικίνδυνες ή επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων.

Η Σάρα Όττο, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και εμπειρογνώμονας μοντελοποίησης στο δίκτυο ταχείας αντίδρασης για τις παραλλαγές του κορωνοϊού, προέβλεψε στον Καναδά ένα νέο κύμα κορωνοϊούτον Ιούλιο με κορύφωση τον Αύγουστο.

Η Όττο σημείωσε ότι οι BA.4 και BA.5 φαίνεται να μολύνουν κυρίως τους ανώτερους αεραγωγούς – έναντι των κατώτερων πνευμόνων – οδηγώντας σε λιγότερη σοβαρή νόσηση.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν, οι νοσηλείες θα αυξηθούν, αλλά η τρέχουσα ελπίδα μου είναι ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο το κύμα BA.2», δήλωσε η Otto, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.