Quantcast

Κορωνοϊός: Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα – Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό των πολιτών

Πάνω από 1.500 αναμένονται σήμερα τα κρούσματα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Πανελλαδική «εκστρατεία πειθούς» με την επιστράτευση κάθε διαθέσιμου επικοινωνιακού πόρου, προκειμένου να αυξηθεί η ροή προς τα εμβολιαστικά κέντρα εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η πλήρης επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα τον Αύγουστο σε όλο τον πλανήτη είναι απλά θέμα χρόνου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μετά και την έκρηξη κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, ο κ. Αρκουμανέας προσδιόρισε τα σημερινά κρούσματα από τον κορωνοϊό στη χώρα σε περισσότερα από 1.500, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο μέσος όρος των νοσούντων έχει πέσει στα 27 έτη, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά την ελληνική, ιατρική κοινότητα για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας.

«Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος» εκτίμησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και κατήγγειλε πως «τα πράγματα έχουν παρερμηνευτεί. Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, έχω την αίσθηση ότι δεν φοράει κανείς. Έχουμε μαζικές συναθροίσεις». «Αν σε μια μία δραστηριότητα δεν τηρούνται τα μέτρα, αυτό επηρεάζει το σύνολο της διασποράς», σημείωσε.

Νεανική «μάστιγα»

Εν τω μεταξύ, η προσβολή του νεανικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό οφείλεται, κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ στη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς πάνω από το 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από τις βραδινές τους εξόδους, τη στιγμή μάλιστα που η εμβολιαστική κάλυψη στις νεαρές ηλικίες δεν είναι ακόμη ικανοποιητική. Η παγκόσμια τάση, ωστόσο, της μετάλλαξης Δέλτα να ακουμπά τα νεαρότερα στρώματα κινητοποιεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο και τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς από τους 56.000 πολίτες που έκλεισαν ραντεβού χθες για εμβολιασμό, οι 13.500 είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο».

Ερμηνεύοντας το φαινόμενο, «μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους γιατί είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται» εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στο Mega, υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα είναι μήπως κάποια στιγμή ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που για κάποιο παράξενο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ».

Πίεση στα λύματα

Τα πρώτα ψήγματα πίεσης, ωστόσο, προς το σύστημα υγείας έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα λύματα, με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας πως «η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς».

Αναλύοντας τα στοιχεία, «την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα» περιέγραψε ο κ. Θωμαΐδης, ενώ υπέδειξε τον κομβικό ρόλο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στην εξέλιξη της πανδημίας στο εξής. «Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά», παρατήρησε ο ίδιος.

75% άνω των 60

Την ίδια ώρα, «είμαστε πάνω από 75% σε κάλυψη εμβολιασμού στις ηλικίες από 60 ετών και πάνω και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να ανεβαίνει» γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, προειδοποιώντας πως «αυτοί που είναι σε πιο μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα, κινδυνεύουν πιο πολύ από όλους. Αυτοί δυσκολεύονται, αυτοί μπαίνουν στις ΜΕΘ. Και από αυτούς, το 99%, όπως σωστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ανεμβολίαστοι».

Σε κάθε περίπτωση, η καλοκαιρινή μάχη με τους ανεμβολίαστους θα κρίνει την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, μάχη την οποία κάθε άλλο παρά χαμένη θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου. Στον αντίποδα, από τις αρχές της εβδομάδας ξεδιπλώνεται το νέο «δόγμα της πειθούς», εμπλέκοντας κάθε φορέα εξουσίας και επιρροής στη χώρα, ξεκινώντας από την Εκκλησία της Ελλάδος και φτάνοντας μέχρι εκπροσώπους της Τέχνης. Σε συνέχεια, μάλιστα, της χθεσινής, ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρόλο ενδιάμεσου κρίκου στην εμβολιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ο οποίος ζητά εγγράφως τη δυναμική συνδρομή των κατά τόπους δημάρχων για την τόνωση της διαδικασίας εμβολιασμού, απευθύνοντάς τους σήμερα ανοιχτή επιστολή.

Δημοτική… χείρα βοηθείας

«Την ώρα που στο σύνολο της Επικράτειας η πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμμερίζεται την αγωνία για το «χτίσιμο» του συλλογικού τείχους ανοσίας το γρηγορότερο δυνατό και συμμετέχει στον αγώνα για τον καθολικό εμβολιασμό με στόχο να βγούμε από το τούνελ που στέρησε την ελευθερία μας όλο το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα στον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παραμένει ακόμη κατά τόπους ανεμβολίαστο ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Οι συμπολίτες μας αυτοί είτε διστάζουν, είτε αρνούνται να αντιληφθούν πόσο μεγάλο κίνδυνο μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους, στους οικείους τους και στο κοινωνικό σύνολο» αναφέρει σχετικά ο κ. Πέτσας, καταλήγοντας πως «στο πλαίσιο αυτό, σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχύσουμε αποφασιστικά – με συντονισμένο σχέδιο – την πορεία των εμβολιασμών, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού και να προφυλάξουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Πρόστιμα και μέτρα

Σε παράλληλες τροχιές, οι συνεχείς εκκλήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα υπό το φόβο ενός νέου, σφοδρού πανδημικού κύματος, συνοδεύονται και από το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά και τσουχτερών προστίμων, ιδίως όταν στις 15 του μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή η δέσμη περιορισμών στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε πως «όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα υφίσταται περισσότερους περιορισμούς», γνωστοποιώντας πως «τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι πολλά από τα κρούσματα, τα περισσότερα, είναι σε νεότερες ηλικίες. Περισσότερο από το 60% αυτών των κρουσμάτων έχουν διαγνωστεί με self test».

Να μην χαθεί το καλοκαίρι

Περιγράφοντας την μάχη της κυβέρνησης με το χρόνο, «δεν πρέπει να αφήσουμε το καλοκαίρι να περάσει. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια όλοι, κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές οικονομίες. Δεν μπορούμε να μένουμε κλειστοί για πάντα». Ενισχύοντας από την πλευρά του την κυβερνητική εκστρατεία πειθούς, αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας μεγάλα πρόστιμα και κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες. «Εάν κάποιοι έχουν πάντως την πονηριά να πουν “θα δηλώσω ότι έχω μεικτό, αλλά θα δουλεύω με τη χωρητικότητα των εμβολιασμένων”, κάνουν μεγάλο λάθος. Σας διαβεβαιώνω. Και θα το διαπιστώσουν» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ανοίγοντας παράθυρο για την επιβολή σκληρών ποινών σε περίπτωση καταστρατήγησης των μέτρων.

Εμβόλια κατ’ οίκον

Στη βεντάλια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εμβολιαστικής ροής περιλαμβάνονται και προγράμματα εμβολιασμού κατ’ οίκον, αλλά και η ανάπτυξη κινητών μονάδων εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ήδη, πρεμιέρα έκανε σήμερα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός (μέσα από την κατάρτιση λίστας από τους οικείους δήμους) στην Κρήτη, όπου σημειώθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ποσοστά προσέλευσης. «Τόσο στο Τυμπάκι όσο και στην Αγία Γαλήνη χρειάστηκε μέσα στις πρώτες δύο ώρες του εμβολιασμού να ζητήσουμε ενίσχυση σε αριθμό εμβολίων», ανέφερε στο ΑΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη και πρόσθεσε πως αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν συνολικά 15 κλιμάκια που θα βρεθούν σε κεντρικά σημεία απομακρυσμένων περιοχών, προκειμένου να γίνουν εμβολιασμοί.

Εκκλήσεις διαρκείας

Έκκληση για μαζικό εμβολιασμό απηύθυνε σήμερα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, υπογραμμίζοντας πως «ειδικά όσοι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προστατευθούν από τα νέα, μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που φαίνεται να είναι μακράν πιο μεταδοτικά». «Δεδομένου μάλιστα ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρώπη αποδείχτηκε ότι παρέχουν συντριπτικά υψηλά επίπεδα προστασίας από το στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), είναι αδιανόητο να μην χρησιμοποιούμε το “όπλο” που μας χάρισε η επιστήμη κατά του αόρατου εχθρού και να παραμένουμε ανεμβολίαστοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Συλλόγου.