Ποιοι μπορούν να τη λάβουν.
Ελπίδα στην ανθρωπότητα για τη μάχη με τον κορωνοϊό δίνει η μελέτη για την κολχικίνη, του γνωστού και φθηνού καρδιολογικού φαρμάκου.
Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης -που ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο- στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος. «Όταν ξεκίνησε αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος είχαμε την σκέψη και την ιδέα να δούμε τις ιδιότητες της αντιφλεγμονώδης ιδιότητες της κολχικίνης αν μπορούν να βοηθήσουν και να σταματήσουν το φλεγμονώδη καταρράκτη του κορωνοϊού», ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Δευτεραίος μιλώντας στο OPEN.
Ποιοι μπορούν να λάβουν κολχικίνη και υπό ποιες προϋποθέσεις
Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ. Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου.
Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα από τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι πανάκεια
Σε δηλώσεις του αναφορικά με την κολχικίνη, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος, – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επεσήμανε ότι το φάρμακο μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια.
«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος στον ΣΚΑΪ.
«Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής» δήλωσε σε άλλο σημείο.
Για την κολχικίνη μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Οπως δήλωσε θεωρείται ένα «ασφαλές φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες». Χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης για τις ευεργετικές επιπτώσεις της σε ασθενείς με COVID-19, ωστόσο σημείωσε πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει λίγο να περιμένει μέχρι να δημοσιευθεί η μελέτη και να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα».
Δερμιτζάκης για κολχικίνη: Η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας
Με ανάρτησή του στο Facebook, o καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέρθηκε στην κολχικίνη, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως game changer στην διαχείριση της πανδημίας.
«Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19.
Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πουμε οτι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλευόντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατα 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.
Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο.
Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70-79 όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4% αυτό μειώνεται στο 2.2-2.5%. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας».