Κικίλιας: Νέο νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 το πλάνο ενός νέου νομοσχεδίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία.

Οπως είπε ο κ. Κικίλιας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία αναμένεται στις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι το βάρος που δίνει ο Βασίλης Κικίλιας στον εμβολιασμό είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό γνωστό. «Ο εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη δήλωσή του. «Σημαίνει προφύλαξη του ατόμου και ταυτόχρονα προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αφορά, όμως, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: Παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, εγκυμονούσες, επαγγελματίες υγείας».

Παράλληλα, κατά την παρουσία του στον τηλεοπτικό σταθμό τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία, απαντώντας εμμέσως στις αντιδράσεις για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προσθέτοντας ότι είναι «ο θεματοφύλακας της δημόσιας δωρεάν υγείας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι ιδιωτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως συνέχισε η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα εξακολουθήσει να είναι. Ταυτόχρονα ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το υπουργείο έχει φροντίσει να πληρώνουν λιγότερα οι πολίτες και ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με τις αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει για το θέμα, τόνισε ότι αυτή η αντιμετώπιση δεν κάνει καλό. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απέδειξα με τον αντικαπνιστικό νόμο ενώνοντας καπνίζοντες και μη καπνίζοντες ότι δεν μας χωρίζει τίποτα. Ενωθήκαμε σε μια μεταρρύθμιση η οποία πέτυχε».

Σχετικά με τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας τόνισε πως βασικός στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην υπάρχουν αγκυλώσεις, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ τόνισε ότι πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία.

Οσον αφορά τα φάρμακα όπως είπε το Υπουργείο προχώρησε σε ανατιμολόγηση και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπου δεν υπήρξε καμία αύξηση αντίθετα, όπως είπε «θα έχουμε μειώσεις σε πάνω από 3000 φάρμακα, κάτι που έφερε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 50 εκατομμύρια λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα και τόνισε ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν, όπως και οι μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών υγείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει και πρόβλεψη για την συνέχιση του ΕΚΑΣ όσον αφορά στην συμμετοχή στα φάρμακα.

Σχολιάζοντας την τεχνητή έλλειψη φαρμάκων ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα που θεσπίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Υποχρέωση μου είναι να τρέξω αυτές τις διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες».