Πρόσβαση σε δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις για HIV/AIDS θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι, με βάση τις Συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με την υπογραφή των συμβάσεων, επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που, επί σειρά ετών, παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και επιβεβαίωσης νέων περιστατικών και τη διενέργεια εξετάσεων για τη μέτρηση ιικού φορτίου και τον έλεγχο γονοτυπικής αντοχής στην αντιρετροϊκή θεραπεία.
Μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια η οποία κατεβλήθη τους τελευταίους μήνες για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος των τελευταίων 3,5 ετών, όπως είπε και συμπλήρωσε: «Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στίγμα για κανέναν συνάνθρωπό μας, το ελληνικό Κράτος, το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζουν τους πάντες με ισότητα, με διακριτικότητα και στο πλαίσιο του νόμου», υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια δωρεάν υγεία προτάσσεται ως πρώτη προτεραιότητα.
Τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια που θα μπορούν από εδώ και πέρα να συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες δωρεάν και ανώνυμα, είναι:
• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος (ΕΚΑAΒΕ), στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας
• Εξειδικευμένο εργαστήριο HIV/AIDS, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών
Ο υπουργός Υγείας αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Οργανισμού να εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους εφήβους στις προσφυγικές δομές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου – Λέσβο, Σάμο, Χίο – τόνισε πως ο ΕΟΔΥ «προχωρά, αλλάζει εικόνα, αυξάνει το βηματισμό του και αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας» και ανακοίνωσε ότι θα φέρει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, νόμο-πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα που προάγουν τη Δημόσια Υγεία στον γενικό πληθυσμό.
«Τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005 όπως είπε και συμπλήρωσε «Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο». «Οι προκλήσεις της κοινωνίας, η παιδική παχυσαρκία που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, είναι νοσήματα βαριά για τα οποία πρέπει να βρούμε λύση και απάντηση», πρόσθεσε.
«Και η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ», κατέληξε στη δήλωσή του ο Β.Κικίλιας.