Το σχέδιο καύσωνα για την Αγγλία αναφέρει ότι σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνονται άτομα άνω των 75 ετών, μωρά, μικρά παιδιά, άτομα με σοβαρές σωματικές ή ψυχικές ασθένειες και γυναίκες.
Το έγγραφο δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε μια μελέτη στην Ολλανδία που εξέτασε τη θνησιμότητα μετά από διάφορους καύσωνες και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες. Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα δεν αφορούσαν απλώς την ηλικία.
«Όταν λήφθηκαν υπόψη οι ίσες ηλικίες, τα ποσοστά θνησιμότητας εξακολουθούσαν να είναι 15% υψηλότερα για τις γυναίκες», έγραψε η ομάδα σχετικά με την ανάλυση των δεδομένων από τον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία.
Πού οφείλεται;
Μια άλλη μελέτη από Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές, που εξετάζει δεδομένα θερμοκρασίας 23 ετών από την Ολλανδία μαζί με στοιχεία ημερήσιας θνησιμότητας, βρήκε επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων .
«Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ειδικά στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (≥ 80 ετών) κάτω από υπερβολική ζέστη», είπαν.
Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματα δεν φαίνεται να οφείλονται στο ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη και οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
Ο Hein Daanen, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η ομάδα εικάζει ότι η μειωμένη παραγωγή ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.
«Χονδρικά, οι ηλικιωμένοι [άνθρωποι] ιδρώνουν τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τους νέους και οι γυναίκες τη μισή από αυτή των ανδρών», είπε. Με άλλα λόγια, σημειώνει η μελέτη, «η ικανότητα των ηλικιωμένων θηλυκών να χάνουν θερμότητα από το σώμα είναι η χαμηλότερη».
Παίζει ρόλο το στρες;
Η ομάδα είπε ότι το στρες που ασκείται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τη θερμότητα μπορεί επίσης να εμπλέκεται. «Η καρδιαγγειακή καταπόνηση φέρεται να είναι υψηλότερη στις γυναίκες, εξηγώντας πιθανώς τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στη ζέστη», έγραψαν.
Μεταξύ άλλων πιθανοτήτων, η ομάδα σημειώνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή μπορεί να είναι πιο πιθανό να ζουν μόνες – ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου σε ζεστό καιρό – και μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριες συνολικά από τους άνδρες, αλλά πιο πιθανό να είναι ενεργές στο νοικοκυριό.
«Η συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των καύσωνα ενώ είναι λιγότερο σωματικά σε καλή κατάσταση θέτει τις γυναίκες περισσότερο σε κίνδυνο υπερθέρμανσης και καρδιαγγειακής καταπόνησης από τους άνδρες», έγραψε η ομάδα.
Ο Ollie Jay, καθηγητής θερμότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σημείωσε επίσης ότι οι μελέτες είχαν δείξει ότι ο μέγιστος ιδρώτας σε νεαρές υγιείς γυναίκες έτεινε να είναι χαμηλότερος από τους άνδρες ομολόγους τους.
«Αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στα δεδομένα θνησιμότητας και νοσηρότητας στους καύσωνες, δεν το γνωρίζουμε πραγματικά ακόμα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση αυτής της επίδρασης του φύλου με την ηλικία», είπε.
Προσοχή στις μέρες μετά την ωορρηξία
Ο Mike Tipton, καθηγητής ανθρώπινης και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, είπε ότι οι γυναίκες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καύσωνες επειδή έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες πυρήνα μετά την ωορρηξία, ενώ συχνά είναι μικρότερες από τους άνδρες και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια στη μάζα. αναλογία, που σημαίνει ότι θερμαίνονται πιο γρήγορα.
Αλλά ο Τζέι είπε: «Η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει».
Με πληροφορίες από Guardian