Quantcast

Καρκίνος του πνεύμονα: Γιατί το 41% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο

320.000 άτομα στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι έχουν ΧΑΠ

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο.

 

Ωστόσο εάν διαγνωστεί έγκαιρα η πενταετής επιβίωσης αγγίζει το 92% και οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες ίασης. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) Ηρακλής Τιτόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 12-15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο , όπως αναφέρει ο κ. Τιτόπουλος επικεντρώνεται στις εκστρατείες πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) η οποία στη χώρα μας πλήττει 500.000 άτομα αλλά μόνο οι 180.000 από αυτούς ακολουθούν θεραπευτική αγωγή. Τόσο ο καρκίνος του πνεύμονα όσο και η ΧΑΠ σε αρχικά στάδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γι αυτό και θεωρείται απαραίτητο να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος σε ετήσια βάση ώστε να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο και με την κατάλληλη θεραπεία να μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα και να επιτευχθεί ίαση.

Το 41% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο
Το 2018 ο καρκίνος του πνεύμονα αποτέλεσε το 11,6% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου και το 18,4% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.

«Δυστυχώς το 41% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο ( IV) ενώ μόλις το 10-14% διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο (Ι). Η πενταετής επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου IV κυμαίνεται από 1 έως 10% ενώ στο στάδιο Ι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 92%. Οι πιθανότητες ίασης είναι σημαντικά αυξημένες εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο , πριν ακόμη ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Ο έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γίνει με την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης. Είναι μια γρήγορη και ανώδυνη απεικονιστική εξέταση, που εντασσόμενη σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Η συγκεκριμένη εξέταση συστήνεται σε όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Δεδομένα από μελέτες έχουν δείξει πως, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση, η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών» σημειώνει ο κ Τιτόπουλος.

Ο αξονικός τομογράφος είναι ένα μεγάλο ημικυκλικό μηχάνημα, το οποίο περιέχει έναν σαρωτή που εκπέμπει χαμηλή δόση ακτινοβολίας Χ. Ο εξεταζόμενος παραμένει σε ύπτια θέση, καθώς ο σαρωτής λαμβάνει τις απαραίτητες απεικονίσεις. Στη συνέχεια, οι απεικονίσεις αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιτρέποντας την παραγωγή εξαιρετικά λεπτομερών απεικονίσεων και συνεπώς, την ανίχνευση καρκινικών όγκων αρχικού σταδίου. Στα άτομα ηλικίας 50-80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος ή είναι ενεργοί καπνιστές ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, συνιστάται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με τον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα και την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης.

320.000 άτομα στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι έχουν ΧΑΠ

Ο κ. Τιτόπουλος σημειώνει ότι σήμερα στην Ελλάδα περίπου 500.000 άνθρωποι , συνήθως χρόνια καπνιστές, έχουν ΧΑΠ αλλά μόνο 180.000 από αυτούς το γνωρίζουνε και ακολουθούν θεραπευτική αγωγή .

« Υπάρχουν περίπου 320.000 συμπολίτες οι οποίοι έχουν ΧΑΠ σε αρχικά στάδια και δεν το γνωρίζουν. Όταν φτάσουν να το γνωρίζουν, αρχίζουν να έχουν συμπτώματα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της πρώιμης διάγνωσης με μία απλή μέτρηση της αναπνοής που γίνεται με σπιρομέτρηση και με μια απλή αιματολογική εξέταση. Με αυτές της εξετάσεις μπορεί να διαγνωστεί η ΧΑΠ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και ανάλογα με το βαθμό της βλάβης συνιστάται διακοπή του καπνίσματος ή χρήση εισπνεόμενου ή κάποια άλλη θεραπεία που θα δώσει ο πνευμονολόγος» σημειώνει ο κ . Τιτόπουλος.