Χαρδαλιάς: Παραμένουμε υγειονομικά ασφαλείς – Τίποτα δεν έχει τελειώσει

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Στα επιχειρησιακά ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας αναφέρεται στην πρώτη ενημέρωση μετά από 1,5 μήνα για την εξέλιξη του κοροναϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα 4.007 ανέρχονται τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας ενώ  195 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια. Ομως θέσαμε σε εφαρμογή σύγχρονο σύστημα.

Χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά. Πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουμε διασφαλίσει.

Τις πρώτες 19 μέρες αφότου άνοιξαν τα σύνορα έχουν περάσει τα σύνορα 918.000 άτομα και έχουν γίνει 117.000 τεστ. Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα τα 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν.

Καταδικάζουμε τα φαινόμενα συνωστισμού. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή.

Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων.

Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Από τις  1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα καιδιακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.

Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τον πλήρη έλεγχο και πως κάθε κρούσμα ιχνηλατείται». Κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση.

«Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά. Αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας. Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα γίνονται και δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, ωστόσο επεσήμανε ότι το 76% των κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής, ενώ το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%.

Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. Τα 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά όπως είπε η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.

Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο, άλλωστε όπως είπε η απαγόρευση ισχύει έως τα τέλη Ιουλίου, παραπέμποντας τότε για τις όποιες αποφάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος.

Καθαρά ιατρικό το θέμα της μάσκας, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς σχετικά για τις πλαστικές μάσκες που φορά το προσωπικό αρκετών καταστημάτων. Οπως είπε θα κάνει σχετικές  παραπομπές για το θέμα στο υπουργείο Υγείας καθώς πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν το δικό μας αντικείμενο.