Για τον λόγο που δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο περιορισμός της ελεύθερης προσέλευσης σε διάφορους χώρους, όπως μπαρ, καφετέριες κλπ είναι ένα από τα επιπλέον μέτρα που μπορεί να ληφθούν αν συνεχίσει να υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού, είπε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Χαράλαμπος Γώγος. Μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στον λόγο που δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία αλλά και γιατί εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις εκκλησίες.
Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία». Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επόμενως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης, σε περίπτωση ασυμπτωματικό φορέα. Η απόσταση πρέπει να είναι ένα κάθισμα κενό. Είναι το 50%, πρακτικά, για να τηρηθεί το 65%. Αν λάβουμε υπόψη και τους άλλους χώρους, που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80%, εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι. Στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου, που έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι αυτό κρατήσαμε ένα 80%, ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%».
Όπως πρόσθεσε, «η μάσκα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά, κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ’ όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».
Να περιμένουμε και άλλα μέτρα;
Επίσης ο κ. Γώγος ανέφερε πως κάποια από τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, πχ να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες, κέντρα διασκέδασης κλπ. «Επομένως, αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πχ πάνω από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση».
Καμία ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει αν κάποιος είναι θετικός σε πάρτι, σημείωσε, εξηγώντας πως «εχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση, δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος. Δεν ξέρουμε αν βρέθηκαν αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους (δηλαδή πάρτι) και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».
Απαγόρευση για πανηγύρια
Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες. Και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα αλλά παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα, συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες». Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει, είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. «Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».
Αύξηση των κρουσμάτων
Επιπλέον, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο» ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊο».