Quantcast

Γιατί η θερινή ώρα είναι τόσο επιβλαβής για το σώμα – και τι να κάνετε γι’ αυτό

Το κλειδί είναι να το συνηθίσετε με ευκολία

Δύο φορές το χρόνο, αλλάζει η ώρα – μια ώρα μπροστά την άνοιξη, μια ώρα πίσω το φθινόπωρο – σε μια πρακτική γνωστή ως θερινή ώρα. Η παράδοση αυτή, η οποία καθιερώθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως μέσο εξοικονόμησης καυσίμων και ενέργειας με την παράταση του ημερήσιου φωτός κάθε μέρα, διατηρείται σε κάποια μορφή από το 1966.

Το σκεπτικό είναι απλό: Αλλάξτε την ώρα από την κανονική, ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ημέρας. Την άνοιξη, η αλλαγή μιας ώρας σημαίνει περισσότερο φως το βράδυ και πιο σκοτεινά πρωινά- το φθινόπωρο, ο ήλιος δύει νωρίτερα ενώ τα πρωινά είναι πιο φωτεινά. Όμως αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι πιο αποδιοργανωτική πέρα από την απώλεια μιας ώρας ύπνου. Είτε είστε γονιός (ανθρώπων ή κατοικίδιων ζώων) είτε αναγκαστικά ξυπνάτε πρωί, που ωστόσο δύσκολα μπορείτε να το συνηθίσετε.

Η αλλαγή της ώρας μπερδεύει τον οργανισμό

 

“Δεν είναι μόνο η απώλεια μιας ώρας ύπνου, αλλά και το πως λαμβάνουμε το φως μας σε μια εντελώς διαφορετική ώρα της ημέρας”, λέει η Beth Malow, διευθύντρια του τμήματος ύπνου του Vanderbilt στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt. “Τα πάντα είναι λάθος κατά μία ώρα”.

Κάθε διαδικασία στο σώμα, από τον ύπνο μέχρι το μεταβολισμό, λειτουργεί με βάση ένα εσωτερικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός. Διάφορες ενδείξεις, όπως το φως, προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που ειδοποιούν το σώμα να ξυπνήσει, να νιώσει υπνηλία, να πεινάσει. Ακόμη και αν ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, η μετάβαση από την κανονική στη θερινή ώρα σημαίνει ότι ξαφνικά σκοτεινιάζει το πρωί και ο κιρκάδιος ρυθμός σας διαταράσσεται. “Ο οργανισμός απελευθερώνει ορμόνες για την ώρα του ύπνου και την ώρα της αφύπνισης σε μια συγκεκριμένη ώρα”, λέει ο Nilong Vyas, πιστοποιημένος παιδιατρικός προπονητής ύπνου, ιδρυτής της υπηρεσίας συμβουλευτικής για τον οικογενειακό ύπνο Sleepless in NOLA και ιατρικός κριτής για το SleepFoundation.org. “Όταν η ώρα του ρολογιού είναι διαφορετική από αυτό που το σώμα αισθάνεται ή βιώνει, τείνουμε να αισθανόμαστε λίγο εκτός λειτουργίας μέχρι οι ορμόνες του σώματος να επαναρυθμιστούν σε λίγες ημέρες”.

Σε σύγκριση με τη σταδιακή αλλαγή των ωρών της ημέρας που οδηγεί στη θερινή ώρα, η απότομη αλλαγή είναι ένα σοκ για το σώμα. Ξαφνικά, τρώτε, κοιμάστε και συναναστρέφεστε σε διαφορετικές ώρες και το σώμα πρέπει να παίξει το παιχνίδι της αναπλήρωσης. Αυτή η ξαφνική αλλαγή έχει υλικές επιπτώσεις: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, οι τραυματισμοί στο χώρο εργασίας και οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται μετά την αλλαγή της ανοιξιάτικης ώρας.

Συνήθως, οι άνθρωποι που εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουν σταθερό πρόγραμμα μπορούν να προσαρμοστούν μέσα σε μια εβδομάδα, λέει η Jade Wu, συγγραφέας του Hello Sleep: The Science and Art of Overcoming Insomnia Without Medications. Όσοι βρίσκονται στις δυτικές άκρες των ζωνών ώρας βλέπουν αργότερα την ανατολή του ήλιου από ό,τι οι άνθρωποι στις ανατολικές περιοχές των ζωνών ώρας, γεγονός που μπορεί να κάνει την προσαρμογή πιο δύσκολη, λέει η Malow, καθώς το πρωί είναι περισσότερο σκοτεινό.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην αλλαγή της ώρας από άλλους. Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αυτισμό και οι έφηβοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής, λέει η Malow. Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Τα μικρά παιδιά, τα κατοικίδια ζώα και άλλα άτομα που δεν γνωρίζουν την αλλαγή της ώρας επίσης βγαίνουν εκτός ρυθμού.

Για όσους απολαμβάνουν περισσότερο φως το βράδυ, η μετάβαση προς τη μόνιμη θερινή ώρα είναι ιδανική, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη για την ανθρώπινη λειτουργία. Μεταξύ της κανονικής και της θερινής ώρας, ο Malow προτιμά την κανονική ώρα. “Είναι μια πιο υγιεινή επιλογή”, λέει, επειδή τα πρωινά είναι πιο φωτεινά κατά τη διάρκεια της κανονικής ώρας. “Γνωρίζουμε ότι το πρωινό φως είναι πραγματικά σημαντικό για τον ύπνο και τη διάθεσή μας”, λέει. “Το φως το απόγευμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το φως το πρωί. Αν θέλετε οι άνθρωποι να έχουν φυσικό φως, θέλετε να έχουν περισσότερο φως το πρωί και αυτό είναι που κάνει η κανονική ώρα”.

Πώς να κάνετε τη μετάβαση από την κανονική ώρα στη θερινή ώρα λιγότερο ενοχλητική

Δεδομένου ότι έχουμε εγκλωβιστεί στη θερινή ώρα τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, υπάρχουν τρόποι για να διευκολυνθείτε με την αλλαγή της ώρας. Τις εβδομάδες που προηγούνται της θερινής ώρας, θέστε ως προτεραιότητα τον ύπνο σας, λέει η Malow, και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τον έχετε στερηθεί πριν στερηθείτε μια ώρα ύπνου. (Ο απαραίτητος αριθμός ωρών ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά το CDC συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα).

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο 10 έως 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ την εβδομάδα πριν από την αλλαγή της ώρας. “Μια 10λεπτη αλλαγή είναι πολύ λιγότερο τρανταχτή για τον οργανισμό από ό,τι μια ώρα”, λέει η Malow. Αλλά αν δεν είστε αρκετά νυσταγμένοι για μια πρόωρη ώρα ύπνου, δώστε προτεραιότητα στο να ξυπνάτε 10 έως 15 λεπτά νωρίτερα, λέει ο Wu, αφού μπορείτε να ελέγξετε πιο εύκολα το πότε θα σηκωθείτε και όχι το πότε θα κοιμηθείτε.

Οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν αυτή τη λεπτή αλλαγή και στο πρόγραμμα ύπνου των παιδιών τους. Αν αντιδρούν στο να ξυπνήσουν νωρίτερα, μην ανησυχείτε, λέει η Wu – θα προσαρμοστούν μόνα τους. “Τα παιδιά τείνουν να είναι πρωινοί τύποι ούτως ή άλλως”, λέει. “Αν το ρολόι γυρίσει μια ώρα, δεν τα πειράζει και τόσο πολύ, επειδή εξακολουθούν να ξυπνούν νωρίς”. Για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από τη φύση τους νυχτόβιοι και συχνά στερούνται ύπνου, η Wu συμβουλεύει τους γονείς να τους συμβουλεύσουν να περνούν λιγότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη τη νύχτα και σε μια μακρά ώρα ξεκούρασης πριν από τον ύπνο. “Αν μπορείς, προσπάθησε όσο μπορείς να προγραμματίσεις τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να ξυπνήσεις σε X ώρα το πρωί στη νέα ώρα”, λέει η Wu.

Ενώ τα βρέφη και τα κατοικίδια που δεν είναι τόσο πειθαρχημένα με τον ύπνο τους μπορεί να μην είναι τόσο δεκτικά σε μια αλλαγή στην ώρα που ξυπνούν, οι γονείς (τόσο των ανθρώπων όσο και των κατοικίδιων) θα πρέπει να εγκλιματιστούν σε μια ελαφρώς νωρίτερη ώρα ύπνου για μια ευκολότερη μετάβαση. Δοκιμάστε να ταΐζετε τα κατοικίδιά σας λίγα λεπτά νωρίτερα από το πρόγραμμα κάθε μέρα που προηγείται της θερινής ώρας, ώστε να προσαρμοστούν κατάλληλα.

Την Κυριακή το πρωί, αντιμετωπίστε την παρόρμηση να κοιμηθείτε μια ώρα αργότερα για να αντισταθμίσετε τον χαμένο χρόνο – ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα που ξυπνάτε συνήθως τα πρωινά της Κυριακής, λέει η Malow. Αν συνήθως πηγαίνετε στις 9 π.μ. σε μάθημα γιόγκα ή σε θρησκευτική λειτουργία, κρατήστε αυτά τα προγράμματα. Προσπαθήστε επίσης να βγείτε έξω το πρωί, “γιατί και αυτό θα επαναφέρει το ρολόι σας”, λέει η Malow. Συγκεντρώστε την οικογένεια και πηγαίνετε μια βόλτα για να εξασφαλίσετε ότι όλοι θα πάρουν τη δόση τους στο φως της ημέρας. Αν έχετε ένα ξυπνητήρι ανατολής ή ένα κουτί φωτός, αυτές οι τεχνητές πηγές φωτός είναι επίσης επαρκείς πηγές φωτός και μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας, λέει ο Vyas.

“Το φάρμακο”, λέει ο Vyas, “είναι να διευκολύνετε την αλλαγή της ώρας, ώστε να μην είναι τόσο τρανταχτή για το σώμα όταν συμβαίνει”.

 

Πηγή: Vox.com