Quantcast

Φάρμακα: 160 νέα σκευάσματα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη – Λιγότερα από τα μισά κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Μόλις το 49% των νέων καινοτόμων σκευασμάτων που ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το διάστημα 2017-2020 κυκλοφορούν στη χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση Patients W.A.I.T. Indicator 2021 Survey της EFPIA

Οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων από τις ελληνικές δημοσιονομικές αρχές αποτυπώθηκαν και πάλι στη μελέτη της EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator 2021 Survey, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπου διαπιστώνεται πως μόλις το 49% των νέων καινοτόμων σκευασμάτων που ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το διάστημα 2017-2020 κυκλοφορούν στη χώρα μας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών συζήτησαν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του ΣΦΕΕ με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου αναδείχθηκε το κοινό αίτημα όλων για τη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος, στελέχη του ΣΦΕΕ και των εταιριών μελών του και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική φαρμακευτική πολιτική, παρουσίασαν τη μελέτη της EFPIA για την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (Patients W.A.I.T. Survey), την ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων υπό ανάπτυξη της EFPIA/IQVIA, καθώς και την ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο, ενώ συζήτηση έγινε και για διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων. Συζητήθηκε, τέλος, η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και η απειλή για τη βιωσιμότητα του κλάδου λόγω της μεγάλης αύξησης των υποχρεωτικών επιστροφών που επωμίζεται η φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το διάστημα 2017-2020 εγκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές 160 νέα καινοτόμα σκευάσματα. Από αυτά μόλις τα 79 κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, δηλαδή λιγότερα από τα μισά. Επίσης διαπιστώνεται πως από τη στιγμή που η Ευρώπη εγκρίνει ένα νέο φάρμακο, χρειάζονται σχεδόν 500 μέρες για να φτάσει στον ασθενή. Χρόνος δραματικά μεγάλος.

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ: «Σε μια περίοδο όπου περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο επιστημονικό έργο που καταβάλλεται, αναδεικνύεται αυθόρμητα ο προβληματισμός αν και κατά πόσο προετοιμάζεται η χώρα μας να υποδεχθεί όσα από τα καινοτόμα αυτά μόρια καταλήξουν τελικά στην αγορά. Οι μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές για πολλές ασθένειες, υπόσχονται καλύτερες θεραπευτικές εκβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια. Από στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της EFPIA/IQVIA, το 2021 πήραν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) άδεια κυκλοφορίας στην αγορά 92 φάρμακα, εκ των οποίων τα 54 είναι νέες δραστικές ουσίες, ήτοι μια αύξηση 30% στον αριθμό νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν σε σχέση με το 2020».

Και συμπληρώνει «Η καινοτομία έχει νόημα μόνο αν φθάνει στους ασθενείς, γι’ αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να μας απασχολήσει πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί διαθέσιμη αυτή η καινοτομία. Είναι απαραίτητη η σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης του φαρμάκου, αλλά και η ορθολογική συνταγογράφηση των υπαρχουσών και των μελλοντικών θεραπειών».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα των ατόμων με χρόνια νοσήματα, την ανησυχία τους για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και την πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τέλος, τόσο οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και η ενίσχυση των διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας.